Teheránban mutatkozott be a magyar animáció

Több mint két éve az irániak kezdeményezték az együttműködést

MH – 2019.03.13. 13:57 –

Március első hetében rendezték meg a 11. Teheráni Nemzetközi Animációs Fesztivált, amelynek zsűrijébe egy-egy holland, angol, német és két perzsa szakember mellett Mikulás Ferenc is meghívót kapott. A Kecskemétfilm ügyvezető igazgatója, aki a KAFF - Kecskeméti Animációs Filmfesztivál igazgatója is - alaposabban megismerhette az iráni rendezvényt.

 

kaff leadTavaly is több ezren voltak kíváncsiak az animációs filmekre Fotó: KAFF

"Több mint két éve az irániak kezdeményezték az együttműködést. A nagykövetük kért meg arra, hogy hadd mutatkozzanak be a kecskeméti fesztiválon, és a kérésnek örömmel tettem eleget. A közönségünk akkor találkozhatott először iráni alkotásokkal. A következő évben pedig személyesen tapasztalhattam meg Teheránban, hogy milyen elképesztő mérteket ölt az iráni animációs ipar, és milyen erényeket csillant fel. A tavalyi látogatásom során kaptam a meghívást az idei fesztivál zsűrijébe." - magyarázta a szakember a KAFF portáljának nyilatkozva. Arról is beszélt, hogy rendkívül széles volt a teheráni fesztivál kínálata, hiszen a nemzetközi zsűrinek 178 filmet kellett végignéznie, amelyek között egyaránt voltak kiválóak és gyengébbek.

Mikulás azt is elárulta,  hogy magyar filmeket is díjaztak.

"Egyikükkel sem vallottunk szégyent, még ha fődíjat egyik kategóriában sem érdemeltük ki. Nemcsak a meghívásom jelzi, hogy sokra tartanak bennünket, de a Magyar Művészeti Akadémia jóvoltából kiállítása volt a száz éves magyar animációnak, a Magyar Média Mecenatúra közreműködésével – versenyen kívül - magyar filmeket mutathattunk be, illetve Magyarországról érkező szakemberek – úgy is, mint Orosz István, Kucsera Tamás Gergely, Kollarik Tamás és Ocskó György – előadásokat tarthattak. Orosz István nagy sikerű prezentációjáról még a Teherán Times is megemlékezett" - elevenítette fel Mikulás a történteket.

A fesztivál minden programját óriási érdeklődés kísérte; a magyar vetítésre is sokan kíváncsiak voltak, persze az alkotások között szelektálniuk kellett a szervezőknek, hiszen Iránban semmiféle erotikus vagy akár testiségre utaló jel nem kerülhet vetítóvászonra. 

Mikulás Ferenc beszámolt arról is, hogy a Kecskeméti Animációs Filmfesztiválon az idén nem csupán afrikai, de iráni alkotásokat is megtekinthetnek az érdeklődők.

"Ahogy már említettem, valóban ipari méreteket ölt Iránban az animáció. Jellemző, hogy a nemzetközivel azonos időben rendezett hazai fesztiválon 360 film versengett, a filmvásáron pedig 12 iráni stúdió kínálta a portékáit. De nem lepődhet meg az, aki tudja, hogy Irán nyolcvanmilliós ország, és csak a fővárosban nyolc millióan élnek. Minden kultúrának vannak sajátosságai. Az iráninak is. Érdemes bepillantani ebbe a világba, már csak azért is, mert más helyeken, fórumokon nem találkozhatunk az irániak alkotásaival. Igyekeztem Iránba csábítani magyar filmforgalmazókat, de senki sem látott üzleti fantáziát az utazásban. Marad tehát Kecskemét. Nem egyszeri és megismételhetetlen lehetőségről lesz szó, de nagyon ritka alkalomról. Azokat meg érdemes megragadni." - tette hozzá a szakember.