Áder döntött: október 12-én választunk

Az államfő kitűzte az időpontot – a balos ellenzék továbbra is megosztott

Kacsoh Dániel – 2014.07.24. 06:01 –

Áder János államfő bejelentette: október tizenkettedikén lesz a 2014-es önkormányzati választás. A balos ellenzék pártjainak továbbra sem sikerült megegyezni az esetleges közös jelöltekről, ez különösen igaz a fővárosra.

valasztasAz NVI közölte, felkészültek a választás lebonyolítására (Fotó: Hegedüs Róbert)
Miután hétfői határozatában az Alkotmánybíróság (AB) jórészt helybenhagyta az őszi önkormányzati választás új szabályozását, Áder János köztársasági elnök, élve államfői jogkörével, tegnap október tizenkettedikére tűzte ki a voksolás időpontját. Mint közleményében írta, falvaink, városaink, megyéink önkormányzatai legújabb kori demokráciánk nélkülözhetetlen tartópillérei, az önkormányzatiság elve pedig olyan alkotmányos érték, amely a helyi közösségekhez tartozók demokratikus akaratnyilvánításán nyugszik.
„Ezért fontos, hogy az őszi választások alkalmával a polgárok minél nagyobb számban szóljanak bele saját közösségeik sorsának alakulásába. Kiemelten fontos az is, hogy a választások lebonyolításának minden alkotmányos feltétele biztosított legyen” – írta közleményében, megjegyezve, az AB határozata „egyértelmű és világos helyzetet teremtett”. Most már – folytatta Áder – semmilyen olyan alkotmányos aggály nem vethető fel, amely befolyásolhatná az önkormányzati választások törvényes kiírását és lebonyolítását. A Nemzeti Választási Iroda (NVI) közölte, felkészült az őszi szavazás lebonyolítására.

Az államfői bejelentésre a pártok is reagáltak. A baloldalon, néhány vidéki települést leszámítva, továbbra sincs egyetértés a közös jelöltekről, különösen a főváros tekintetében rekedtek meg az egyeztetések. Juhász Péter, az Együtt–PM társelnöke ennek ellenére azt mondta, szövetségük „nyugodt szívvel és teljes felkészültséggel várja” a választást. Elismerte ugyanakkor, hogy ezen a héten, az MSZP kérésére a baloldali ellenzéki pártok nem egyeztetnek az együttműködésről. Helyi szinten folyik az alkudozás, de megállapodásokat egyelőre nem kötnek, mert a szocialisták, a DK és az Együtt–PM álláspontja is az, hogy jelöltállítás ügyében az együttműködést összevontan kell kezelni – magyarázta, furcsának nevezve, hogy az MSZP „húzza megint egy hétig a megállapodást”.

Ha rajtuk múlna – jegyezte meg Juhász –, akkor pár napon belül a nyilvánosság is értesülne az alkuról. Szerinte a budapesti kerületek túlnyomó többségében „készre van koordinálva” a megállapodás.
A következő két hétben le kell zárni az ellenzéki tárgyalásokat – ezt már Gőgös Zoltán, az MSZP elnökhelyettese mondta. Kiemelte, alapvető érdekük, hogy lehetőleg mindenhol egy kihívója legyen a kormánypárti indulónak. Hangsúlyozta, készen fognak állni augusztus 25-re, amikor elindul az aláírásgyűjtés, s a választáson helyt fognak állni annak ellenére, hogy a „Fidesz mindig, minden választás előtt mindent megtesz azért, hogy megnehezítse az ellenzék dolgát”.

A balos főpolgármester-jelölt személyét firtató kérdésre azt mondta, „olyan kapacitású meg szintű ember, mint a jelenlegi főpolgármester, több ezer van. Egy kérdés van csak: sikerül-e valakiben megállapodni”.
A Jobbik részéről Mirkóczki Ádám úgy vélekedett, a választás időpontja érdemben nem befolyásolja az eredményt, a „torz választási rendszer” viszont igen. A DK-s Varju László közölte, az őszi voksolás sem lesz szabad és tisztességes. Az LMP-s Sallai R. Benedek úgy nyilatkozott, pártja számára megfelelő az időpont, felkészülésüket nem befolyásolja, hogy egy héttel előbb vagy később lesz a szavazás. Ugyanakkor felháborítónak nevezte, hogy a választás kiírására azért is kellett várni, mert nem lehetett tudni, a „hirtelen hatályba helyezett szabályozás egyáltalán alkotmányos-e”.

Az NVI közölte, a nemzetiségi önkormányzati választásokat is október 12-én rendezik meg.

Egységes kampány
A Fidesz készen áll a választásra, amelyre egységes kampánnyal készül – erősítette meg Selmeczi Gabriella, a kormánypárt képviselője. Hozzátette, már csaknem az összes jelöltjük megvan, augusztus elejére mindegyikük készen áll majd, és várja a megméretést. Szerinte egyes ellenzéki pártok azért támadják az önkormányzati választás legitimitását, mert előre készülnek a kudarcra. Az új szabályozás kapcsán elmondta, biztosított lesz, hogy a Fővárosi Közgyűlés többségét pártkatonák helyett a polgármesterek tegyék ki.