A venezuelai magyarok befogadása azt üzeni: az anyaország biztos pont

A magyar gyökerű menekültek segítése a világ magyarságának bizonyítja, hogy számíthatnak Budapestre – mondta Horváth József biztonságpolitikai szakértő

Veczán Zoltán – 2019.02.23. 01:51 –

Horvath-Jozsef
– Miért lehetett ilyen keveset hallani a venezuelai menekültek befogadásáról eddig a sajtóban?

– Hát ha nem is volt hangsúlyosan kommunikálva, titokban sem tartotta senki: volt róla sajtótájékoztató, a programot pedig – hogy Magyarország a világon bárhol élő, magyar kötődésű emberek számára oltalmazó haza – már a 2010 után meghirdették. Az, hogy befogadtuk a venezuelai, magyar gyökerű menekülteket, azt üzeni a világ magyarságának, hogy bármilyen helyzetben számíthatnak az anyaországra. Bár ez mindenképpen pozitív gesztus, a nemzetközi közvélemény valószínűleg a származási alapú kiválasztást kifogásolta volna, talán ezért nem kommunikálták erősebben a programot.

– Mennyiben tekinthetők a befogadottak magyarnak? Sokan nem is beszélik a nyelvet.

– Leszármazási alapon, ahogy az a törvénybe – például az izraeli gyakorlathoz hasonlóan – bekerült. Zömük feltehetőleg már megkapta a magyar állampolgárságot, s annak birtokában érkezett hazánkba.

– Háromszáz menekültet befogadtunk. Ez sok vagy kevés?

– Az ország húsz százaléka menekült, ekkora tengerben ez apró csepp, de a három-négy ezres venezuelai magyar kötődésű közösségnek is csak a tíz százaléka. Mégsem várjuk, hogy a többiek is követnék őket, hiszen sokan – részben vagyonukat féltve – inkább az országban maradnak.

– Várható, hogy megérkezik a várva várt orosz segély, vagy hogy beengedik az amerikait?

– A két nagyhatalom éppen versenyt fut a térségbeli befolyásért, ezt a szintet a gyengébb Moszkva is meg tudja ugrani, ezért biztosan úton van már valamilyen segélyszállítmány. Különösen hogy Kuba révén megfelelő bázisa is lehet ehhez.