Hazánk ellen politizál a nyugati média

Egyre nagyobb a szakadék a józan többség és az európai liberális elit között, a májusi EP-választás fordulatot hozhat – mondta Kovács Zoltán államtitkár

Őry Mariann – 2019.02.20. 03:07 –

Továbbra is nagyon kritikus Magyarországgal szemben a nyugati média – derült ki a Médianéző Központ elemzéséből. Kovács Zoltán államtitkár szerint dezinformációs kampány folyik hazánk ellen.

5 20190220

Nem változott érdemben a nemzetközi média hozzáállása hazánkhoz: tavaly az Ellenszélben címet viselte a Médianéző Központ elemzése, a 2018-as helyzetet pedig a Továbbra is ellenszélben címmel jellemezték. Előadásában Boros Bánk Levente, a think tank igazgatója felidézte, Orbán Viktor miniszterelnök is többször úgy fogalmazott, ellenszélben kell dolgoznia Európában. A sajtómegjelenések polaritását tekintve továbbra is a semleges cikkek vezetnek 61 százalékkal, s a cikkek egyharmada negatív.

A legkritikusabb a német sajtó volt, emellett öt olyan ország volt, konkrétan Németország, Franciaország, Olaszország, Svájc és Izrael, ahol 50 százaléknál több negatív cikk jelent meg. Boros Bánk Levente egyúttal rámutatott, hogy Olaszországban a tavalyi évben javult a helyzet, alighanem a baloldali kormány leváltása miatt. A legtöbb – 16 százaléknyi – pozitív cikk Szerbiában jelent meg, a legtöbb – 92 százaléknyi – semleges pedig Csehországban. Összességében egyébként a nyugati sajtó jóval kritikusabb, és kevésbé tárgyilagos Magyarországgal szemben, mint a régiós, vagy a visegrádi.

Az események közül a legnagyobb érdeklődést a választások váltották ki, ezt követte a Sargentini-jelentés, a Stop Soros, valamint a Gruevszki-ügy. A legtöbbet a szlovák, az osztrák és a szlovén sajtó írt Magyarországról. A legtöbb megjelenést témák tekintetében Magyarország bírálata produkálta, „az illiberális, autoriter” elemek taglalása a magyar politikában, majd a választások eredménye, valamint George Soros amerikai milliárdos és a kormány ellentéte. Messze Orbán Viktor miniszterelnök szerepelt a legtöbbet a sajtóban, őt követi Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, valamint Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár – aki tavaly kormányszóvivő volt. Az első tízbe az ellenzékből Vona Gábor, Karácsony Gergely és Gyurcsány Ferenc jutott be.

Kovács Zoltán a rendezvényen tartott előadásában hangsúlyozta, hazánk ellen évek óta dezinformációs kampány folyik, a kormány pedig akkor cselekszik helyesen, ha továbbra is a saját „történetét meséli”, nem pedig a nyugati rágalmakkal versenyez. Hangsúlyozta, a nyugati sajtó „politikát csinál”, azonban a szakadék a véleményformálók, a liberális politikai elit, valamint a józan többség között egyre nagyobb. A kérdésre, hogy mindez meddig fenntartható, az államtitkár szerint a májusi EP-választások adják meg a választ, amikor fordulat várható.


Kampányüzemmódban az uniós bizottság

Több fórumon is bírálta tegnap a magyar kormányt az Európai Bizottság. Margarítisz Szkínász szóvivő Brüsszelben arról beszélt, hogy a testület szerint a magyar kormány legújabb tájékoztató kampánya minden képzeleten túltesz, álhíreket és nevetséges összeesküvés-elméleteket terjeszt. Kovács Zoltán erre reagálva közölte, a kormány be tudja bizonyítani, hogyan készülnek azok a tervek, amelyeket az EB tagad. Lengyelország mellett hazánk is szóba került tegnap az Általános Ügyek Tanácsának ülésén is, ahol a két országgal szembeni jogállamisági eljárások jelenlegi állását tárgyalták. Úgy tudjuk, az ülésen Frans Timmermans, az EB alelnöke élesen bírálta a magyar kormányt. A holland politikus sajtótájékoztatóján hasonló hangot ütött meg. Az ülés után Takács Szabolcs államtitkár közölte, a Soros-hálózat és az Európai Bizottság közötti kapcsolat ismét egyértelművé vált, mivel utóbbi rögtön megtámadta a magyar kormány újabb tájékoztató kampányát. A Fideszt is soraiban tudó Európai Néppárt elnöke, Joseph Daul ezek után Twitteren határozottan elítélte a tájékoztató kampányt. (ŐM)