Meggyaláztak egy zsidó temetőt Franciaországban

Európa Tanács: Még mindig jelen van a rasszizmus, az antiszemitizmus és a gyűlöletbeszéd veszélye

MH/MTI – 2019.02.19. 18:09 –

Csaknem száz sírt meggyaláztak Franciaország keleti részén, a Strasbourghoz közeli Quatzenheim zsidó temetőjében, horogkeresztet festettek rájuk - közölte kedden a helyi prefektúra, amely a "leghatározottabban elítélte ezt a gyalázatos antiszemita cselekményt".

"Fel fogunk lépni, törvényeket hozunk és büntetni fogunk" - mondta a szavai szerint "teljes Franciaország szolidaritását kifejezve" Emmanuel Macron francia államfő, aki Christophe Castaner belügyminiszter és Haim Korsia franciaországi főrabbi kíséretében azonnal a helyszínre érkezett, ahol és családtagok és helyiek gyűrűjében végigment a 96 sír között, mielőtt ellátogat a párizsi Soá emlékhelyre.

macron sír

Emmanuel Macron (guggol) kudarcnak nevezte a történteket /Fotó: AFP

Ez utóbbi látogatást a köztársasági elnök már a temetőgyalázás előtt bejelentette, miután kedden este országszerte megmozdulásokat rendeznek az antiszemitizmus ellen.

"Nagyon sok francia városban ma nagygyűlések lesznek valamennyi politikai erő felhívására" - emlékeztetett Emmanuel Macron, aki "valamennyiünk kudarcának" nevezte, hogy "egyes honfitársaink ilyen dolgot tesznek". 

Országszerte mintegy hetven városban lesznek tüntetések, köztük a legfőbb Párizsban. A République térről induló menetet Edouard Philippe miniszterelnök fogja vezetni, s azon Francois Hollande és Nicolas Sarkozy volt államfők mellett a kormánytagok kétharmada és több mint húsz politikai párt jelezte részvételét. A parlament is felfüggeszti este a munkáját annak érdekében, hogy minél több képviselő és szenátor el tudjon menni a rendezvényre. 

Az antiszemitizmus elleni megmozdulást a szocialisták kezdeményezték tiltakozásul az ellen, hogy a hivatalos adatok szerint tavaly 74 százalékkal növekedett az antiszemita incidensek száma az előző évhez képest, valamint a kormány adó- és gazdaságpolitikája ellen tiltakozó sárgamellényesek felvonulásain rendszeressé váltak az antiszemita szlogenek és cselekmények.

A kormány- és elitellenes tiltakozásokon több antiszemita rongálás és emlékhely-gyalázás történt Párizsban. Egyebek mellett a 2006-ban meggyilkolt Ilan Halimi zsidó fiatalember emlékére állított fának átvágtak a törzsét, két nappal a fiatal halálának 13. évfordulója alkalmából tartandó megemlékezés előtt, horogkeresztet rajzoltak egy párizsi zsidó étterem kirakatára és a holokauszttúlélő Simone Veil néhai francia minisztert, az Európai Parlament első női elnökét ábrázoló párizsi postaládákra, múlt szombaton pedig Alain Finkielkraut filozófust antiszemita sértések érték Párizsban tüntetők részéről.

A belügyminisztérium tájékoztatása szerint a 2017-ben történt 311 esethez képest 2018-ban 541-re emelkedett ezeknek az incidenseknek a száma. Ezek közül 183 tettleges antiszemita cselekmény, egy emberölés volt, a többi 358 pedig fenyegetés. A jelentős emelkedés ellenére a számok nem érték el a 2015-ös arányt, amikor is 808 antiszemita incidenst regisztráltak a francia hatóságok, köztük januárban egy zsidó élelmiszerbolt elleni dzsihadista támadást, amelyben négyen vesztették életüket. Az antiszemita cselekmények száma egyébként a merényletsorozat előtt döntött rekordot, 2014-ben 851 esetről tudtak a hatóságok, tíz évvel korábban pedig 974-et regisztráltak. Mindezek következtében az elmúlt évtizedben hivatalos adatok szerint mintegy 45 ezer zsidó, a franciaországi közösség tizede emigrált Izraelbe, de többen Kanadába vagy Egyesült államokba költöztek, illetve az országon belül is megindult a zsidók átköltözése biztosabb negyedekbe. 

Francia elemzők szerint a három hónappal ezelőtt szociális követelésekkel indult elitellenes sárgamellényes mozgalom megmozdulásai felszínre hoztak tabukat és erősítik a gyűlölködést. Szakértők háromfajta forrását látják a franciaországi antiszemitizmusnak: a radikális iszlámot, amely a második világháborút követően betelepített muzulmán lakosság körében nyert teret, a hagyományos szélsőjobboldali nézeteket, valamint a szélsőbaloldalhoz kapcsolható politikai anticionizmust, ez utóbbi kettő figyelhető meg a sárgamellényesek megmozdulásain. 

"Az antiszemitizmus mindannak a tagadása, ami a köztársaság és ami Franciaország" - írta a Twitteren kedden Emmanuel Macron. Edouard Philippe miniszterelnök pedig a L'Express című hetilapnak adott interjúban úgy vélte, hogy azért kell "teljesen eltökéltnek, mondhatnánk, dühösnek lenni az antiszemitizmus elleni küzdelemben, mert az nagyon is mélyen gyökerezik a francia társadalomban". A kormányfő szerint "hazug és abszurd állítás az, hogy a sárgamellényes mozgalom antiszemita, de a sárgamellényesek válsága felszakította a gátakat".

Európa Tanács: még mindig jelen van a rasszizmus, az antiszemitizmus és a gyűlöletbeszéd veszélye

A Franciaország keleti részén, a Strasbourghoz közeli Quatzenheim zsidó temetőjében elkövetett sírgyalázások bizonyítják, hogy a rasszizmus, az antiszemitizmus és a gyűlöletbeszéd veszélye még mindig jelen van - jelentette ki Thorbjorn Jagland, a strasbourgi székhelyű Európa Tanács főtitkára kedden.

A főtitkár nyilatkozatában szolidaritását fejezte ki a zsidó közösséggel, és elítélte a zsidó temető "antiszemita indíttatású, barbár és szörnyű megszentségtelenítését".

Kijelentette, a keddi rongálás úgy a Franciaországban, mint több más uniós tagállamban tapasztalható antiszemita megnyilvánulásokhoz táplálkozik, ami ellen minden kompromisszum nélkül küzdeni kell. Az Európa Tanács hű marad az eredeti célkitűzéséhez, az emberi jogok védelméhez - húzta alá a főtitkár.

Kedd délután csaknem nyolcvan sírt gyaláztak meg Franciaország keleti részén, a Strasbourghoz közeli Quatzenheim zsidó temetőjében, horogkeresztet festettek rájuk az antiszemitizmus ellen tervezett kedd esti országos tiltakozást megelőzően.

Az izraeli kormány elítélte a franciaországi zsidó temető meggyalázását

Elítélte kedden az izraeli kormány a franciaországi Strasbourghoz közeli Quatzenheim zsidó temető meggyalázását, amit Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő "antiszemita vademberek által elkövetett megdöbbentő cselekménynek" minősített. A bevándorlásügyi miniszter azt javasolta az ottani zsidóknak, hogy vándoroljanak ki Izraelbe.

"Valami megdöbbentő dolog történt ma Franciaországban. Nyolcvan zsidó sírt gyaláztak meg antiszemita vademberek náci szimbólumok felhasználásával" - állt Benjámin Netanjahu közleményében. Az izraeli kormányfő felszólította a francia vezetőket és a többi európai vezetőt, hogy a leghatározottabban ítéljék el az antiszemitizmust. "Az antiszemitizmus egy olyan csapás, amely mindenkit, nem csak minket fenyeget, és azt minden alkalommal el kell ítélni" - vélekedett.

Joáv Gálant izraeli bevándorlásügyi miniszter pedig azt javasolta a franciaországi zsidóknak, hogy vándoroljanak ki Izraelbe. "Határozottan elítélem az antiszemitizmust Franciaországban, és felhívást intézek a zsidókhoz: jöjjenek haza, vándoroljanak be Izraelbe" - írta Twitter-oldalán. " A temető meggyalázása a sötét idők képeit idézi fel a zsidó nép történelmében" - tette hozzá.

A Strasbourghoz közeli Quatzenheim zsidó temetőjében ismeretlenek több tucat sírt gyaláztak meg, horogkeresztet festve rájuk - közölte kedden a helyi prefektúra, amely a "leghatározottabban elítélte ezt a gyalázatos antiszemita cselekményt".