Az antiszemita erőszakhullám sokkolta a francia közvéleményt

Meggyaláztak egy zsidó temetőt Franciaországban az antiszemitizmus elleni országos tiltakozás előtt

MH/MTI – 2019.02.19. 08:24 –

Soós Eszter Petronella Franciaország-szakértő szerint a Franciaországban jelentkező antiszemita erőszakhullám sokkolta az ottani közvéleményt.

Az M1 aktuális csatorna keddi műsorában kifejtette, 2018-ban 74 százalékkal nőttek az antiszemita cselekmények Franciaországban.

Ezek a cselekedetek részben a három hónapja tüntető sárgamellényesekhez köthetőek, de Franciaországban korábban is problémát jelentett az antiszemitizmus, ezt mutatja az is, hogy a francia állam az elmúlt években sok pénzt költött antiszemitizmus és rasszizmus elleni akciótervekre - tette hozzá.

A szakértő beszélt arról is, ha Emmanuel Macron elnök népszavazást írna ki a sárgamellényesek követeléseiről, az időhúzás lenne. 

Adott esetben szeptemberig kontrollálni tudná a politikai napirendet - tette hozzá.

Meggyaláztak egy zsidó temetőt Franciaországban az antiszemitizmus elleni országos tiltakozás előtt
Csaknem nyolcvan sírt meggyaláztak Franciaország keleti részén, a Strasbourghoz közeli Quatzenheim zsidó temetőjében, horogkeresztet festettek rájuk - közölte kedden a helyi prefektúra, amely a "leghatározottabban elítélte ezt a gyalázatos antiszemita cselekményt".

Emmanuel Macron francia államfő délután Christophe Castaner belügyminiszter kíséretében a helyszínre, majd a párizsi Soá emlékhelyre látogat. 

Ez utóbbi látogatást a köztársasági elnök már a temetőgyalázás előtt bejelentette, miután kedden este országszerte megmozdulásokat rendeznek az antiszemitizmus ellen.