Ezen a héten újabb felminősítést kaphatunk

A Moody’s hosszú távú reformintézkedéseket vár a magyar kormánytól, a Fitch Ratings viszont akár már most pénteken pozitív döntést hozhat – mondta Németh Dávid

Putsay Gábor – 2019.02.19. 03:52 –

Megvan az esélye annak, hogy ezen a héten is lesz felminősítés, mégpedig a Fitch Ratings részéről. Ugyanakkor a hitelminősítő nem csak a költségvetési és az egyensúlyi helyzetet veszi figyelembe.

Ezen a héten ismét felminősíthetik Magyarországot a Standard & Poor’s múlt pénteki döntéséhez hasonlóan. A gazdasági eredmények ezt igazolják, ugyanakkor a Fitch Ratings hitelminősítő részéről ez leginkább időzítés kérdése, de a második felülvizsgálatkor, augusztusban mindenképpen erre lehet számítani – nyilatkozta lapunknak Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője. Mint arról beszámoltunk, a Standard egy fokozattal, BBB/A–2-re javította a hosszú és rövid futamidejű, devizában és forintban fennálló magyar államadósság-kötelezettségek besorolását az eddigi BBB mínusz/A–3-ról. Ezzel a három globális hitelminősítő közül jelenleg a Standard tartja érvényben a legjobb szuverén adósságosztályzatot Magyarországra. Ugyanakkor az új osztályzat kilátását stabilan hagyta, ami azt jelenti, hogy egyelőre nem tervez újabb felminősítést. A Fitch viszont pozitív kilátásban tartja Magyarországot.

Mint azt Németh Dávid közölte, egyértelműen kedvező – amiért a Standard is megadta a felminősítést –, hogy stabil a gazdasági helyzet, alacsony a költségvetési hiány, és mérséklődik az államadósság. Fontos az is, hogy növekednek a beruházások, és javul a lakosság jövedelmi helyzete, ezzel együtt a megtakarítási hajlandósága. Ami viszont egy kicsit várakozó álláspontot hozhat, hogy bizonyos kormányzati intézkedéseknek milyen lehet a hosszú távú költségvetési kihatása. A 2020-as költségvetés részleteit a következő hetekben nyújtja be a kormány, és áprilisban meghirdetik a gazdaságvédelmi programot, amely nem egyszeri, hanem hosszú távú intézkedéseket tartalmaz, és egy része megjelenhet a tavaszi adócsomagban is. Ennek megfelelően a felminősítés elhalasztásának egyik kiváltó oka lehet, hogy a Fitch elemzői ezt mindenképpen meg akarják ismerni. Ugyancsak hátráltató tényező lehet, hogy lassul a nemzetközi gazdasági növekedés, és ennek kedvezőtlen hatása lehet a magyar gazdaságra és a magyar iparra, másrészt kissé romlott a folyó fizetési mérleg hiánya, és lassan elfogynak az európai uniós támogatási pénzek is. Ezt a hitelminősítő mindenképpen figyelembe veszi. A harmadik jelentős nemzetközi hitelminősítőnél viszont közel sem biztos, hogy idén tovább javul az adósságbesorolásunk. A Moody’s ugyanis leginkább hosszú távú reformintézkedéseket vár el a magyar kormánytól, és az sem tetszik neki, hogy nem kiegyensúlyozott a viszonyunk az Európai Unióval.

Londonban folytatott megbeszélése után Gion Gábor, a Pénzügyminisztérium államtitkára elmondta, cél, hogy a piac és a gazdasági elemzők után a hitelminősítők is megismerjék azokat a magyar megoldásokat, amelyek hazánk tartós növekedését biztosíthatják. Magyarország legfontosabb gazdasági mutatói az elmúlt években rendre az uniós rangsor elején álltak. Hangsúlyozta: mind a négy gazdasági mutatót – infláció, költségvetési hiány, államadósság, gazdasági növekedés – egyensúlyban kell tartani, ez a gazdaságpolitika hazánkban eredményes.


Folyamatosan csökken, 71 százalék alatt az államadósság

A pénzügyi számlák előzetes adatai szerint az államháztartás bruttó, konszolidált, névértéken számításba vett (maastrichti) adóssága 2018 végén 29 032 milliárd forint, a bruttó hazai termék (GDP) 69 százaléka volt, 2,5 százalékponttal alacsonyabb az egy évvel korábbinál. Az Eximbank adósságát is figyelembe véve a maastrichti adósság a pénzügyi számlák módszertana alapján számolt 69 százaléknál 1,9 százalékponttal magasabb, a GDP 70,9 százaléka volt, szintén 2,5 százalékponttal alacsonyabb az egy évvel korábbi 73,4 százaléknál – jelentette tegnap a Magyar Nemzeti Bank. Az államháztartás nettó tartozása 24 184 milliárd forint, a GDP 57,5 százalékát tette ki 2018 végén. A jegybank a honlapján közölte, a pénzügyi számlák előzetes adatai szerint az államháztartás nettó finanszírozási igénye 2018-ban 925 milliárd forint, a GDP –2,2 százaléka volt. Tavaly a negyedik negyedévben az államháztartás finanszírozási oldalról számított nettó finanszírozási igénye 823 milliárd forintot tett ki.


Nőttek a háztartások megtakarításai

A magyar háztartások 2018-ban a bruttó hazai termék (GDP) 5,9 százalékának megfelelő 2500 milliárd forinttal növelték megtakarításaikat, amiből a tavalyi negyedik negyedévre 735 milliárd forint, a negyedévi GDP 6,3 százaléka esett – jelentette tegnap a Magyar Nemzeti Bank. A háztartások nettó pénzügyi vagyona a pénzügyi tranzakciók mellett az árfolyamváltozásból és más átértékelődésből a múlt évben 1462 milliárd forinttal, ebből a negyedik negyedévben 236 milliárd forinttal gyarapodott, és az év végére 44 730 milliárd forintot ért el, 9,9 százalékkal nőtt egy év alatt. A háztartások megtakarítása összességében 22 300 milliárd forintot tett ki tavaly év végén.