Minden eddiginél kevesebben tüntettek

ÁSZ: Közérdek, hogy a pártok betartsák a törvényeket - Totális kudarc az összellenzékinek nevezett, Gyurcsánytól Karácsony Gergelyen át LMP-n és Momentumon át Jobbikig tartó tüntetés

MH – 2019.02.10. 17:17 –

Minden eddiginél kevesebben tüntettek - a helyes kifejezés: tüntetgettek - Budapesten - írja az Origo.hu.  Az összellenzékinek nevezett, Gyurcsánytól Karácsony Gergelyen át LMP-n és Momentumon át Jobbikig tartó tüntetésre alig négyszázan mentek el a Várba. A Lánchídon pedig egyszerűen elfogytak a tüntetők.

ÁSZ-i tüntetés

Fotó:  MTI/Mohai Balázs

Hidvéghi Balázs: Ismét tüntet a Soros-lista
Ismét  tüntet Budapesten a Soros-lista - így értékelte a vasárnapi demonstrációkat Hidvéghi Balázs, a Fidesz kommunikációs igazgatója újságíróknak.

"Gyurcsány vezetésével, a szocialistákon át a Momentumig, Hadházy Ákos, Karácsony Gergely kéz a kézben a Jobbikkal adnak elő egy közös színjátékot" - fogalmazott Hidvéghi Balázs. 

A Fidesz kommunikációs igazgatója szerint valójában ezek a politikusok mind "feliratkoztak a Soros-listára" és mindannyian bevándorláspártiak. 

Rámutatott: három és fél hónap múlva európai parlamenti választások lesznek, amelynek a tétje óriási, hiszen az emberek véleményt mondhatnak a bevándorlásról.     

"Ezeket a pártokat és a politikusokat az köti össze, hogy mindannyian a bevándorláspárti oldalra álltak. Ha rajtuk múlna, akkor Magyarországból is bevándorlóországot csinálnának, és készek alávetni magukat a Brüsszel és a Soros-hálózat minden elvárásának, ezért ma már odáig mennek, hogy a baloldaliak egy náci párttal együtt tüntetnek Budapesten" - mondta.

Hidvéghi Balázs kijelentette: a bevándorláspárti politika ellen az egyedüli védelmet a Fidesz-KDNP adja. "Mi a magyarok oldalán állunk, nemet mondunk a bevándorlásra" - közölte.

Ellenzékiek az ÁSZ-nál, ami nem is olyan meglepő, tekintve, hogy:
A Jobbik a számvevőszék szerint 136,4 millió forint tiltott támogatást fogadott el a kampányban. Az Állami Számvevőszék a 2018. évi országgyűlés választás kampánypénzeinek ellenőrzése során feltárta, hogy a Jobbik Magyarországért Mozgalom tiltott támogatást használt fel kampánya finanszírozására. A Jobbik elnöke az ÁSZ jelentéstervezetére megküldött észrevételében sem tudta megalapozottan cáfolni az ÁSZ tényeken alapuló megállapításait. A Jobbik mai, szombati sajtótájékoztatóján elhangzottak pedig nem felelnek meg a valóságnak. A Jobbik Magyarországért Mozgalom a kampánykiadásai forrásaként megjelölt bevételekből 52,1 millió forintot számviteli bizonylattal nem támasztott alá, 84,3 millió forint esetében pedig a költségei forrásaként nem valós bevételeket jelölt meg, ezért a párttörvényben foglalt előírásokat megsértve összesen 136,4 millió forint összegben tiltott támogatást fogadott el.

A Momentum pedig a közpénzből származó kampánytámogatást családtagok cégei kapták, kapják. A mikropárt kampányköltései kapcsán az Állami Számvevőszék számos szabálytalanságot tárt fel, de a szélsőliberális párt érdemben nem reagált az ügyre, csak diktatúráztak a pontos elszámolás helyett.
A Momentum pénzügyeinek tisztasága erősen kétségbe vonható. A Figyelő birtokába jutott dokumentumok bizonyítják, hogy az állami támogatásokat nem a pártérdek, hanem különböző családi és baráti érdekek mentén költhette el a Momentum. A párt számos tagjának családjához vagy közvetlenül a párttagokhoz köthető cégek több tíz milliós megrendeléseket kaptak, és a számlák sem érkeztek be a megfelelő módon az Állami Számvevőszékhez. A témáról bővebben a Figyelő 2019. január 31-én megjelent számában olvashatnak.

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) székháza előtt demonstráltak vasárnap az ellenzéki politikai pártok a Köztársasági Elnöki Hivatal és a Miniszterelnökség épülete előtt tartott tüntetésük után.

A budai Várból az Állami Számvevőszék épülete elé vonuló menet elején az ellenzéki pártok képviselői, az "Ellenállás 2019 Magyarországért" feliratú molinót vitték. 

A menet útközben megállt a Magyar Tudományos Akadémia épülete előtt, ahol a "Szabad ország, szabad tudomány" rigmust skandálták.

ÁSZ: Közérdek, hogy a pártok betartsák a törvényeket

Alapvető jogállami érdek, hogy a pártok szabályszerűen, elszámoltathatóan és átláthatóan gazdálkodjanak az adófizetőktől és a támogatóiktól kapott pénzekkel -olvasható az ÁSZ közleményében. Az Állami Számvevőszék a törvényi előírások szerint ellenőrzi, hogy a pártok betartják-e a gazdálkodásukra vonatkozó törvényeket. A közleményben kijelentették, hogy az ÁSZ minden pártot azonos törvényi előírások és eljárási szabályok szerint ellenőriz. Valamint az egyes pártok gazdálkodásában feltárt törvénysértésekért és azok törvényekben rögzített jogkövetkezményeiért az érintett pártoknak kell vállalniuk a felelősséget.

    

Újabb ellenzéki kudarc volt a napközbeni tüntetés: minden eddiginél kevesebben tüntettek az ellenzéki pártok közös szervezése és felszólítása ellenére. Hiába Gyurcsány Ferenc, Karácsony Gergely, Hadházyék, a Momentum és a Jobbik közös akciója, alig négyszázan lézengtek a Várban -írja az Origo.hu.

Ami még komikusabb: fel kellett adniuk a Lánchídat is, pedig este tizenegyig kértek területfoglalást. Ugyanis egyszerűen elfogytak a tüntetők. Cserben hagyták az ellenzéki pártokkal esetleges szimpatizálók - az ellenzéki pártokat.

Azaz, teljes kudarc a mai ellenzéki tüntetés is.

Orbán Viktor kormányfő vasárnapi évértékelőjét bírálták és a demokrácia állapotát kérték számon az ellenzéki pártok vasárnapi budapesti közös demonstrációjának felszólalói.

A Köztársasági Elnöki Hivatal és a Miniszterelnökség épülete előtt tartott közös ellenzéki tüntetésen a szónokok pontokba szedték, hogy véleményük szerint milyen fontos témák maradtak ki a miniszterelnök beszédéből. A felszólalók egyúttal kiálltak az ellenzéki pártok egységes fellépése mellett.