Jobbágyi ZsófiaSzakállas agáma

Álláspont. Horváth Csaba nem ellenfeleit, hanem az utolsó baloldali választókat ijeszti el

Jobbágyi Zsófia – 2019.01.24. 00:47 –

Sem értelme, sem jelentősége nincs annak, hogy szembesítsem az Ön által állított képtelenségekkel. Magával nem lehet és nem is szabad vitatkozni – így kommentálta tegnap Tarlós István főpolgármester Horváth Csaba felszólalását a Fővárosi Közgyűlésben. Megkockáztatom, Karácsony Gergely fejében is ezek a gondolatok cikázhattak kedden este, miután másfél órán keresztül próbálta hol elhatárolni magát Horváth Csaba kijelentéseitől, hol kínos mosollyal nyugtázni az elhangzott képtelenségeket a főpolgármester-jelölti vitának csúfolt kabarén.

Az a pár tíz kispesti ugyanis, aki képes volt az aspiránsok értelmetlen okfejtéseit végighallgatni, betekintést nyerhetett a magát ellenzéknek hívó, mára színtelen, szagtalan párszázalékos pártocskák torz univerzumába. Kezdődött minden az alapok lefektetésével: demokráciahiány van, mivel a regnáló kormány „utálja a demokráciát”, sőt Orbán Viktor totális háborút indított Budapest ellen, és kirabolta a fővárosiakat. Ezt követően Karácsony kijelentette, hogy elég volt a gyűlölködésből, békét szeretnének hozni Budapestnek, de „békét teremteni csak győztes pozícióból lehet”. Ennek kapásból ellentmondott az MSZP-s jelölt kirohanása (is), aki hosszan, néhol önuralmát elveszítve fejtette ki, hogy városvezetőként nem fog szóba állni fideszes polgármesterekkel, sőt a kétharmados többséggel kormányzó Fidesz–KDNP képviselőivel sem, noha azokat a fővárosiakat, akik „a NER küldötteire” szavaztak, sajnos kénytelen lesz főpolgármesterként kiszolgálni. Magyarul, bár azt érdemelnék, mégsem fogja a budapesti Fidesz-szavazókat egy sötét pincébe zárni, hogy kenyéren és vízen tengődjenek. A kérdésre, hogyan szereznek majd forrásokat Budapestnek a demarkációs vonalaik mögül, azt válaszolták, hogy – a béke jegyében – népszavazással és tüntetésekkel.

Horváth Csabának volt még egy alaposan kidolgozott ötlete a pénzügyi tartalékok megteremtésére: minden tíz budapesti adóforintból félretesz egyet, amit majd arra költhetnek a fővárosiak, amire szeretnének. Ez az ötlet egyébként nem rossz, leszámítva azt az apró körülményt, hogy a budapestiek adóját nem a mindenkori főpolgármester gyűjti össze, és nem ő diszponál felette egy személyben, tehát Horváth Csaba még ha akarná, sem tudná – győzelme esetén sem – az egyforintosokat külön borítékban gyűjtögetni. A „vita” java azonban még csak ekkor következett. Karácsony Gergely két dologhoz ragaszkodik majd megválasztása esetén: eltörli és sóval hinti be az egyébként több nemzetközi elismerést bezsebelő Liget-projektet – feltehetően azért, hogy újra lehessen törökmézet és főtt kukoricát árulni a lerohadt Petőfi Csarnokban –, és többet fogja locsolni a fákat. Horváth Csaba pedig még erre is rá tudott licitálni: azt ígérte, hogy minden újszülöttnek ültet egy fát, minden évben százezer négyzetméterrel növeli a fővárosi parkok területét, autómentesíti a fővárost, és minden buszt elektromosra cserél.

Ezen a ponton érdemes visszakanyarodni Tarlós Istvánhoz, aki az évek során hasonlította már a szocialista képviselő „intelligenciakvóciensét” (IQ) egy rinocéroszéhoz, nevezte már szakmai antitalentumnak és meggyanúsította azzal is, hogy faiskolában tanulta a logikát. A legtalálóbb mégis a városvezető tegnapi kijelentése volt, amikor Horváth Csabát egy szakállas agámához hasonlította. A Hüllő Magazin szerint a szakállas agáma közepes termetű gyík, amely kis pikkelyekkel fedett háromszög alakú fejét izgalmi állapotban felfújja, elűzve potenciális ellenfelét. Nos, a hasonlat tűpontos, csak egy különbség van: Horváth Csaba nem ellenfeleit, hanem az utolsó baloldali választókat ijeszti el.