Soros Davosban is próbálkozik

A Világgazdasági Fórumon az unió pénzügyi biztosával tárgyalt a spekuláns, aki a migráció mellett az adópolitikában is nagyobb hatalmat akar Brüsszelnek – közölte Hidvéghi Balázs

Putsay Gábor – 2019.01.24. 00:27 –

Újabb európai vezető politikussal találkozott tegnap Soros György, ezúttal a davosi Világgazdasági Fórumon. A Fidesz szerint az amerikai spekuláns lassan már hazajár a brüsszeli vezetők irodáiba.

11 20190124 A Világgazdasági Fórum minden évben ismerteti, hogy melyik az első öt aktuális globális kockázati tényező valószínűség és súlyosság szerint. A táblázatból jól kivehető, hogy míg  2016-ban a nagyarányú kényszermigráció az első helyen volt, mint vélhető kockázat, addig 2017-es és a tavalyi évben átvette a vezetést a szélsőséges időjárás, sőt a migráció le is került az ötös listáról, ahol az adatlopást, a természeti katasztrófákat és a klímaváltozást sorolták még a legsúlyosabb kockázatok közé. A súlyossági tényezők között is csak egyszer, 2016-ban szerepelt a migráció. (ZD)

Magas beosztású brüsszeli politikussal, Pierre Moscovici gazdasági és pénzügyekért felelős európai uniós biztossal tárgyalt tegnap Soros György amerikai üzletember a davosi Világgazdasági Fórumon. A tárgyalásról részletek nem szivárogtak ki, Moscovici azonban korábban azt nyilatkozta, hogy a bevándorlási válság erősítheti az európai gazdaságot. A biztos a napokban azt a javaslatot terjesztette elő, miszerint Brüsszelnek nagyobb hatalmat kell kapnia az adópolitikában is, ezzel párhuzamosan bejelentette, hogy a tagállamoknak fel kell adniuk vétójogukat az adózást érintő uniós döntéshozatalban. Soros György gőzerőre kapcsolt a májusi európai parlamenti választások előtt, ez volt ugyanis az amerikai spekuláns huszonegyedik hivatalos, brüsszeli vezetőkkel való találkozása. Mint azt az Origo hírportál közölte, az Európai Bizottság programnaptárjában Soros ezúttal is a Nyílt Társadalom Alapítványok alapítójaként van feltüntetve.

A tájékoztatóban viszont nem lehet arról olvasni, hogy több ország gazdaságát bedöntötte spekulációival, hogy jogerősen börtönbüntetés letöltésére ítélték, és hogy előszeretettel igyekszik befolyásolni a különböző uniós tagállamok politikáját. Az Európai Bizottság menetrendjéből az sem derül ki, hogy az amerikai üzletember milyen alapon tárgyal ismét egy európai vezetővel, feltehetően az unió és Európa jövőjéről.

Lapunk érdeklődésére Hidvéghi Balázs, a Fidesz kommunikációs igazgatója elmondta: egyáltalán nem meglepő a találkozó. Soros György lassan már hazajár a brüsszeli vezetők irodáiba. Nemrég került nyilvánosságra, hogy Soros és lobbistái az elmúlt esztendőkben összesen legalább 64 alkalommal tárgyaltak az Európai Bizottság vezető tisztségviselőivel. Soros a migráció mellett, úgy tűnik, most már az adópolitikában is nagyobb hatalmat akar Brüsszelnek. Mindez veszélybe sodorná az eddigi adócsökkentéseinket, az EU-ban legalacsonyabb magyar személyi jövedelemadót, a társasági adót és a családi adókedvezményt. Hidvéghi Balázs hangsúlyozta: a Fidesz–KDNP az adócsökkentés politikáját folytatja, csökkentjük a munkát és a jövedelmet terhelő adókat, hogy több pénz maradjon a vállalkozásoknál, a munkavállalóknál és a gyermekes családoknál, ezért mi minden fórumon megvétózzuk ezeket a törekvéseket.

A tegnapi fórumon felszólalt Angela Merkel német kancellár is, aki az IMF és a Világbank reformját sürgette. Úgy véli, szükség van módosításokra, amelyekkel helyreállítható a globális pénzügyi rendszer bizalma. Vang Csi-sen kínai alelnök pedig megerősítette, hogy fenntartható az ázsiai ország növekedése.