Kiemelt előadóművészeti szervezet lett a Váci Dunakanyar Színház

Idén mintegy 50 millió forint állami támogatás jár az önkormányzati fenntartású intézménynek

MH/MTI – 2019.01.23. 12:10 –

Kiemelt előadóművészeti szervezet lett a Váci Dunakanyar Színház, így 2019-ben mintegy 50 millió forint állami támogatás jár az önkormányzati fenntartású intézménynek.

váci dunakanyar színházMTI/Bruzák Noémi

Ma Magyarországon minden előadóművészeti szervezet kiemelt státuszra vágyik, amely az állandó állami támogatás révén biztonságot, kiszámíthatóságot, biztos jövőt jelent - emelte ki Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár szerdán Vácon.

Hozzáfűzte: az illetékes miniszter által jóváhagyott státusz megújítását minden évben újra kérvényezni kell.

 A sajtótájékoztatón Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára, a térség országgyűlési képviselője hangsúlyozta: a 2013-ban megnyílt Váci Dunakanyar Színház Pest megye második kiemelt színházművészeti szervezete. A színház épülete tavaly 345 millió forint kormányzati támogatásból újult meg teljes körűen.

 A Váci Dunakanyar Színház valódi sikertörténet, működése első évében mintegy 6-8 ezer látogatója volt, míg tavaly már több mint 30 ezer látogatót vonzott, miközben Vác lakossága is 33 ezer fő - tette hozzá az államtitkár.

 Rétvári Bence felidézte azt is: a színház épülete 91 évvel ezelőtt nyitotta meg kapuit, egy katolikus civilszervezet székházaként közösségi és színjátszó programoknak adott otthont. A második világháború után folyamatosan romlott az épület állapota, sokáig moziként működött, amely 2007-ben zárt be.

Kis Domonkos Márk, a színház igazgatója elmondta: az induláskor három célt tűztek ki maguk elé, az épület felújítását, a kiemelt státusz megszerzését és egy állandó társulat megszervezését, ebből az első kettő cél már megvalósult.

Kitért arra is: februártól a színház új művészeti vezetője Bakos-Kiss Gábor, a Nemzeti Színház színművésze lesz.