Franciaország felszólította Iránt, hogy hagyjon fel ballisztikusrakéta-programjával

Roháni elnök csütörtökön jelentette be, hogy a perzsa ország két műholdat bocsáthat az űrbe iráni gyártású rakéták segítségével

MH/MTI – 2019.01.11. 15:22 –

Franciaország pénteken felszólította Iránt, hogy azonnal hagyjon fel minden olyan tevékenységgel, amely nukleáris fegyverek szállítására képes ballisztikus rakétákkal kapcsolatos. Teherán a napokban azt közölte, hogy két műholdat is pályára állíthat a következő hetekben. 

"Franciaország felhívja a figyelmet arra, hogy az iráni rakétaprogram nem egyeztethető össze az ENSZ Biztonsági Tanácsának 2231-es határozatával" - mondta újságíróknak a francia külügyminisztérium szóvivője, Agnes von der Mühll a szokásos napi sajtótájékoztatóján.

"Felszólítjuk Iránt, hogy mielőbb hagyjon fel minden olyan tevékenységgel, amely nukleáris fegyverek szállítására képes ballisztikus rakétákkal kapcsolatos, ideértve a ballisztikus rakétatechnológiát alkalmazó teszteket is".

A külügyi szóvivő Haszán Róháni iráni elnök csütörtöki nyilatkozatára reagált, melyben Róháni bejelentette, hogy a perzsa ország két műholdat bocsáthat az űrbe iráni gyártású rakéták segítségével.