Trump: Felesleges tárgyalni

Valószínűleg rendkívüli állapotot hirdet majd az amerikai elnök

Ulicza Tamás – 2019.01.11. 04:20 –

Szinte biztosan kihirdeti a rendkívüli állapotot Donald Trump amerikai elnök, mert a demokratákkal szerinte időpazarlás tárgyalni.

„Tiszta idővesztegetés” tárgyalni a kongresszus demokrata párti vezetőivel – írta szerdán Twitter-bejegyzésében Donald Trump amerikai elnök, miután a Fehér Házban folytatott tárgyalásokon felállt, és otthagyta az ellenzéki politikusokat, amikor Nancy Pelosi házelnök ismét elutasította, hogy pénzt szavazzanak meg a falépítésre. Vele együtt távoztak a republikánus politikusok, köztük Mike Pence alelnök is. „Az elnök egyszerűen felállt, és kisétált” – mondta a nagyon rövid találkozó után újságíróknak Chuck Schumer, a szenátus kisebbségi frakciójának vezetője. Trump

a Twitteren úgy fogalmazott: „Megkérdeztem, hogy mi történik 30 nap múlva, ha most gyorsan újraindítjuk a dolgokat, akkor megszavazzák majd a határbiztonsági intézkedéseket, köztük a falat vagy acélkerítést? Nancy azt mondta, hogy nem. Én erre azt mondtam, viszlát, nincs miről beszélni.” Donald Trump ezt megelőzően a kongresszusban a szenátus republikánus politikusai­val tárgyalt. „A pártunk nagyon egységes” – nyilatkozta utána.

Andrés Manuel López Obrador mexikói elnök szerdán amerikai belpolitikai ügynek nevezte a fal megépítése körüli vitát, és ezért nem kívánta kommentálni sem.

Donald Trump egyébként azt is bejelentette mielőtt az amerikai–mexikói határra indult, hogy ha folytatódik a részleges kormányzati leállás, akkor nem utazik el a davosi világgazdasági fórumra. „Szándékomban állt, hogy elutazzam, és még mindig nem tettem le erről” – jelentette ki az elnök a január 21-én kezdődő davosi fórumra utalva. Hozzátette: „Nagyszerű történetet” mondhatna el a fórumon az amerikai gazdaság eredményeiről. Újságírói kérdésre válaszolva megerősítette, hogy kitart álláspontja mellett a határfal építéséről a kongresszus demokrata párti politikusaival folytatott vitában. Azt mondta: „csaknem biztos”, hogy kihirdeti a rendkívüli állapotot.

Csütörtökön egyébként a huszadik napjába lépett a kormányhivatalok és kormányzati ügynökségek részleges leállása.


Fogva tartanak egy amerikait Iránban

Megerősítette szerdán az iráni külügyminisztérium, hogy fogva tartanak egy amerikai állampolgárt. A The New York Times hétfőn számolt be arról, hogy július óta meghatározatlan vádak alapján Iránban tartják fogva a 46 éves Michael White-ot, az amerikai haditengerészet veteránját. Az iráni hatóságok korábban nem erősítették meg White őrizetbe vételét, de Bahram Kászemi iráni külügyi szóvivő elmondása szerint Irán tájékoztatta az Egyesült Államok kormányát a White őrizetbe vételét követő néhány napon belül. Michael White édesanyja a The New York Timesnak elmondta, hogy fia azért ment Iránba, hogy meglátogassa a barátnőjét.