Strasbourgi lövöldözés - Az áldozatokra emlékeztek a Kléber téren

Két újabb gyanúsítottat vettek őrizetbe a francia hatóságok - Egy lengyel férfi vasárnap halt bele sérüléseibe - „Kudarc a francia terrorellenes stratégia”

MH/MTI – 2018.12.17. 07:23 –

Strasbourgban a múlt heti lövöldözés áldozataira emlékeztek vasárnap este, megtelt emberekkel a város szívében fekvő Kléber tér, amely nem messze található attól a helytől, ahol a lövöldöző tüzet nyitott áldozataira.

strasbourg megemlékezésFotó: SEBASTIEN BOZON / AFP

„Kudarc a francia terrorellenes stratégia”
A szakértő a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában hétfőn hozzátette: erre jó példa a múlt heti, öt halálos áldozatot követelő strasbourgi terroresemény, ahol börtönben radikalizálódott francia állampolgár lövöldözött. Ez az eset nem egyedülálló, Franciaországban már megoldási kísérletek is születettek a börtönbeli radikalizálódás megállítására - jegyezte meg.

Elmondta: nagy vitát kavart Franciaországban, hogy a börtönökben elkülönítve helyezték el a dzsihadistákat és a közönséges bűnözőket, de megkülönböztetés vádja miatt nem folytatták ezt a gyakorlatot. A vallás és a terrorizmus szoros kapcsolatban áll, de Franciaországban a vallási hovatartozást nem tartják nyilván; ez a francia börtönökre is vonatkozik, így bárki kinevezheti magát börtönlelkésznek, akik közül sokan dzsihadista elveket próbálnak börtöntársainak átadni - fűzte hozzá Kis-Benedek József.

A merényletben öten haltak meg. Az ötödik halálos áldozat, egy lengyel férfi vasárnap halt bele sérüléseibe. A halottak között van thaiföldi turista és olasz újságíró is, aki az Európai Parlamentről tudósított.

 

Az egyórás megemlékezés tapssal ért véget, majd a tömeg elénekelte a francia himnuszt.

"Az, hogy szombaton rengetegen látogattak ki a karácsonyi vásárba, arról tanúskodik, hogy elkötelezettek vagyunk azok mellett az értékek mellett, amelyek együttélésünk alapjai, és amelyek mellett kiállunk mindenkivel szemben, aki szembeszáll velük" - hangoztatta a rendezvényen Roland Ries, a város polgármestere.

Magát a lövöldözőt több napos hajtóvadászat után csütörtökön lőtték agyon a rendőrök. A támadást jelenleg is vizsgálják. Az előállított hét emberből viszont már csak egy van rendőri őrizetben. Szüleit és két testvérét kihallhatták és elengedték, és vasárnap két másik embert is szabadon engedtek, mert a hatóságok nem találtak rájuk nézve terhelő bizonyítékot.


Andrzej Duda elnök post mortem kitünteti a strasbourgi merénylet lengyel áldozatát

Andrzej Dera hétfő reggel a lengyel közszolgálati televízió első csatornáján (TVP1) azon, hivatalosan meg nem erősített, de a lengyel közmédiában is idézett tanúvallomások kapcsán nyilatkozott, melyek szerint a vasárnap elhunyt, korábban Strasbourgban élő Barto Pedro Orent-Niedzielski lengyel állampolgár a szintén a múlt keddi strasbourgi lövöldözésben halálosan megsebesített olasz barátjával, Antonio Megalizzivel megpróbálták feltartóztatni a merénylőt, Chérif Chekattot.

Több sajtóforrás szerint a Chekatt-tal való összeütközésre a strasbourgi adventi vásár közelében működő klubnál került sor. Niedzielski és Megalizzi beavatkozása idején sikerült bezárni a klub bejáratát, így a merénylő oda nem tudott behatolni.

Andrzej Dera a TVP1-en hősnek minősítette Niedzielskit. "Magatartásával megelőzött egy még nagyobb tragédiát" - jelentette ki, hozzáfűzve: szerinte egy ilyen embert méltányolni kell, az államfő kitünteti Niedzielskit hősiességéért. "Feláldozta életét, hogy másokat megmentsen, ez kétségkívül példaadó tett" - hangsúlyozta.

Andrzej Duda hétfőn azt írta a Twitter közösségi honlapon: látásból ismerte az Európai Parlamentben idegenvezetőként dolgozó Niedzielskit. "Nem sejtettem, hogy éppen ő volt az, aki halálosan megsebesült, más embereket védve. Tisztelet az emlékezetének" - áll a bejegyzésben.

Niedzielski hozzátartozóinak részvétét fejezte ki hétfőn Jacek Czaputowicz lengyel külügyminiszter, vasárnap éjjel egy Twitter-bejegyzésben tisztelgett emléke előtt Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke is.

A 36 éves korában meggyilkolt Niedzielski a sziléziai Katowicéből származott, 20 éve élt Strasbourgban, többek között újságíróként dolgozott. A lövöldözésben súlyos fejsérülést szenvedett, azóta a vasárnap bekövetkezett haláláig kómában volt.

Két újabb gyanúsítottat vettek őrizetbe a francia hatóságok

Őrizetbe vettek két embert a francia hatóságok, a gyanú szerint szerepet játszottak a strasbourgi lövöldözésben azzal, hogy ők adták a merénylőnek, Chérif Chekattnak a támadásban használt lőfegyvert - közölte az AFP francia hírügynökség hétfőn francia igazságügyi forrásokra hivatkozva.

Chekatt december 11-én nyitott tüzet a strasbourgi karácsonyi vásár látogatóira. A merényletnek öt halálos áldozata, és több sebesültje van. a merébnylőt a múlt héten agyonlőtték. 

A múlt hét folyamán összesen hét embert vettek őrizetbe a támadással összefüggésben. Chekatt szüleit és két testvérét kihallhatták és elengedték, és vasárnap két másik embert is szabadon engedtek, mert a hatóságok nem találtak rájuk nézve terhelő bizonyítékot. Jelenleg három gyanúsított van őrizetben.