LÁTÓÚTON

2018.12.07. 10:57 –

latouton0115

Hazahúzó erő lett a néptánc - Látóúton. Sok helyen fejlődik a vidék, de még hiányzik az együtt gondolkodó helyi társadalom– véli a magyar kultúra ápolásán dolgozó Élő Forrás Hagyományőrző Egyesület elnöke. Elkeserítő, hogy kistelepülések falunapokon olykor egy népdalkör többéves költségvetését fizetik ki egy húszperces celebprodukcióért – mondta lapunknak Kovács Norbert „Cimbi", az Élő Forrás Hagyományőrző Egyesület elnöke. A Fölszállott a Páva mentora hozzátette: ezeket az összegeket inkább a helyi kultúrára kellene fordítani. A néptáncos, koreográfus szerint a néptánc olyan kohéziós erő, amely összetartja az embereket, még a külföldön élő magyarokat is. (...)


Závogyán Magdolna 20180924Önműködővé kell tenni a művelődést
- A kutatások szerint egy térség jólléti mutatói azokon a területeken kiemelkedőek, ahol aktív közösségi élet működik – mondta lapunknak Závogyán Magdolna, a Nemzeti Művelődési Intézet ügyvezetője. Nyár elején letették a Nemzeti Művelődési Intézet (NMI) alapkövét az intézmény leendő, lakiteleki központjában, amelyet várhatóan 2020 tavaszán nyitnak majd meg. A közművelődés háttérintézményeként működő NMI élére Závogyán Magdolna korábbi kultúráért felelős helyettes államtitkár került vissza. Az ügyvezető az elmúlt évek tapasztalatai mellett a hazai közművelődés terepeiről és céljairól is beszélt lapunknak. (...)


Jantyik-ZsoltPillanatfelvételek készülnek a vidéki kisközösségekről - Jantyik Zsolt: Az elmúlt száz évben rengeteg trauma érte a magyar társadalmat, ami miatt ma öregedő és gyenge, de az identitáskultúrával beindíthatjuk a természetes öngyógyítást. A Látóutak célja a felfedezés, hogy másfél-kétnapos ott tartózkodás segítségével belelássunk a vidéki életbe, megismerjük az embereket, közösségeket – mondta lapunknak Jantyik Zsolt, a Debreceni Művelődési Központ igazgatója, közművelődési szakember. Hozzátette, fontos cél, hogy az ország egyik felében látott jó gyakorlatot megismertessék az ország másik felében olyanokkal, akik hasonló helyzetben vannak. (...)

Pannon-Ifjúsági-ÉrtékőrA települések értékeit a fiatalok őrzik - Fontos, hogy a tizennégy–harminc év közötti korosztály megtalálja a helyét a Pannon Ifjúsági Értékőr mozgalomban. Bárkiből lehet értékőr, de talán elsősorban azokból a fiatalokból, akik önként vállalkoznak arra, hogy településük értékeit feldolgozzák – hangsúlyozta a Pannon Térség Fejlődéséért Alapítvány kuratóriumi elnöke. Horváth Zsolt az immár hét éve működő Pannon Ifjúsági Értékőr Hálózat tevékenységéről számolt be lapunknak. (...)


Szabó Gyula 20181125Alapítványi iskola a művelődésért - Célkitűzésük, hogy a térségben felneveljenek egy nemzeti elköteleződésű, keresztény, gondolkodó nemzedéket. Látóúton. Lakitelek központtal születőben van egy népfőiskolai hálózat, ennek lenne az egyik járási központja a mezőörsi Magyar Műhely Alapítvány – mondta Szabó Gyula plébános. A kultúra és a vallás egymástól elválaszthatatlan fogalmak, ateista kultúra nincs. Ha valaki azt mondja, hogy kulturált, de ateis­ta ember, nem olvasott még eleget – mondta lapunknak Szabó Gyula mezőörsi plébános, a Magyar Műhely Alapítvány elnöke. Az egyháztörténet kutatója szerint a rendszerváltozást követően Mindszenty József bíborost kellett volna elsőként szentté avatni, őt kellett volna a társadalom és az egyház elé példaképnek állítani. (...)


Szabó-ÁgnesPajtaszínház a Nemzetiben - Olykor egy hallgatag autószerelő vagy egy bátortalan önkéntes tűzoltó olyan elementáris erővel éli át egy ókori görög tragédia főszerepét, amit nem nézne ki belőle senki – mondta Szabó Ágnes. Nemcsak a szereplőknek és az őket a falujukból hűen elkísérő nézőknek, hanem a szakmai közönségnek is életre szóló élmény egy-egy vidéki színjátszókör bemutatkozása a Nemzeti Színházban – mondta lapunknak Szabó Ágnes, a Magyar Teátrumi Társaság alelnöke. A szakember aláhúzta, a tapasztalatok szerint a pajtaszínházak szereplőinek mindennapjait nem zavarja meg a nemzeti színházas fellépés még akkor sem, ha az kétségtelenül egy életre szóló hatalmas élményt ad. A legfontosabb, hogy ne boruljon föl az egyensúly, azaz örömöt nyújtsanak és nyújtsunk mi is, s ezzel párhuzamosan megmaradjon a játék lényege – fogalmazott. (...)Molnár-GyörgyNépi kézművességgel a nemzetegyesítésért  - Látóúton. Molnár György: Az ipari kender példáján keresztül látható lesz, miként válhatnak a kulturális és közösségi értékeink gazdasági erővé, illetve a szülőföldön maradás zálogává. A közösségi értékek, a hagyományok újjáélesztése korszerű formában, azaz a kulturális alapú gazdaságfejlesztés a jövő nagy nemzetépítő programjának lehetőségét kínálja – mondta lapunknak Molnár György, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet Kárpát-medencei hálózatfejlesztési igazgatója. A PannonForrás Első Kárpát-medencei Fejlesztési és Tudásklaszter elnöke hozzátette: Trianon óta még nem indult a magyarságot egységes ágazatfejlesztési rendszerbe integráló program. (...)