Kiemelkedő volt az elektronikai ipar teljesítménye

A járműgyártás visszaesés után növekedést mutatott, ez segítette az ágazatot októberben

M. Orbán András – 2018.12.07. 02:56 –

Várakozáson felüli volt az ipar teljesítménye októberben, ami több alágazat együttes teljesítményének és a rekordmagas foglalkoztatottságnak köszönhető. Elemzők négy százalék körüli éves teljesítménybővülést várnak.

9ograf
Több ágazat teljesítménye biztosítja az ipar bővülését: az élelmiszeripar, az építőipar, illetve az egészséggazdaságon belül is több olyan alágazat van, amely kimagaslóan teljesített októberben – mondta Pomázi Gyula, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) iparági stratégiákért és szabályozásért felelős helyettes államtitkára az M1-en tegnap a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adataira reagálva. A KSH tegnapi közlése szerint októberben 5,9 százalékkal nőtt az ipari termelés az egy évvel korábbihoz képest, a munkanaphatástól megtisztított adatok alapján 3,3 százalékos a növekedés. Az idei év első tíz hónapjában 3,4 százalékkal volt nagyobb az ipari termelés, mint az előző év azonos időszakában. Az államtitkár szerint bár a járműgyártásban, illetve az ahhoz kapcsolódó ágazatokban tapasztalható visszaesés – többek között a Brexit-hatás miatt –, ugyanakkor ezt több ágazat jó teljesítménye ellentételezi.
Elmondta, hogy jelenleg négy és fél millió foglalkoztatott van Magyarországon, s folyamatos növekedés tapasztalható, hiszen egyre több betöltetlen munkahely van az iparban.

A feszessé váló munkaerőpiac a hatékonyságra, a termelékenységre, így a hazai ipar versenyképességére is jelentősen hat. Ebben szerepe van az ipari digitalizációnak, az automatizációnak, a robotizációnak. Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője kommentárjában megjegyezte, a KSH részletes adatokat nem közölt ugyan, egy külön kommentárban azonban kiemelték, hogy a viszonylag jó teljesítményt főként az elektronikai ipar kiemelkedő termelése táplálta, de kellett hozzá az is, hogy az autóipar magára találjon. Az ipar alig marad el a harmadik negyedévben látott átlagtól – tette hozzá.

Az ipari termelés élénkülését Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője elsősorban annak tudta be, hogy a járműgyártás az előző havi visszaesések után újra növekedést mutatott. Idén összességében négy százalékra lassulhat az ipari termelés naptárhatással kiigazított növekedése a tavalyi 5,3 százalék után, míg a nyers növekedés 3,6 százalékra fékeződhet le az előző évi 4,6 százalékról. Jövőre gyorsabb növekedésre számít a Takarékbank elemzője az új modellek gyártásának fokozatos felfutása miatt.