„Az eredeti ideológia nélkül gyökértelenné vált a Jobbik”

A politikai acsarkodás és a cukiságkampány közepette a radikális párt elveszítette arcát, amely nélkül nem lehet sikeres – mondta az Alapjogokért Központ stratégiai igazgatója

Pálfy Dániel Ábel – 2018.12.06. 02:30 –

Joggal vetődik fel a kérdés, kiket és hogyan győzött meg Szávay István, hogy már a szavazás előtt ismerte a Jobbik tisztújításának eredményét – reagált a párt legújabb botrányára Kovács István, az Alapjogokért Központ stratégiai igazgatója.
A napokban egy újabb, a Jobbik tisztújító kongresszusán készült hangfelvételt mutatott be a Hír TV, ezen az antiszemita botránya miatt lemondott Szávay István még a voksolás előtt megdöbbentő pontossággal jósolja meg az alelnökválasztás eredményeit. A politikus a délelőtt készült felvételen nemcsak azt mondta meg pontosan, hogy a jelöltek közül kiket választanak meg, hanem még a szavazatok megoszlását is sikerült jó közelítéssel eltalálnia. Szávay arról is beszélt, hogy rengeteget dolgozott, nagyon sokat telefonálgatott ezért az eredményért.

A felvétel alapján Szávay pontosan tisztában volt a tisztújítás eredményével már azelőtt, hogy a küldöttek leadták volna szavazataikat, ami – a releváns tények pontos ismerete nélkül – jogilag nehezen megfogható, morális oldalról azonban mindenképpen megkérdőjelezhető egy előre lejátszott szavazás – kommentálta az esetet lapunknak az Alapjogokért Központ stratégiai igazgatója. Kovács István úgy fogalmazott: „Természetes, hogy egy pártban a tisztújítás előtt a szervezet prominensei szót emelnek a számukra szimpatikus jelöltek mellett, de joggal merül fel a kérdés: miféle lobbizás az, amelynek eredményeképpen puszta formalitássá válik egy választás? Kiket és milyen érvekkel győzött meg Szávay, mire teljes bizonyossággal ismerte az eredményt?”

Hozzátette, nem lehet szó nélkül elmenni amellett sem, hogy a Jobbik háza tájáról folyamatosan szivárognak ki a terhelő hangfelvételek, magánbeszélgetések és e-mailek, amelyek mind-mind annak a jelei, hogy a párt mára már régen nem az a szilárd közösség, mint kezdetben volt. Kovács István szerint a politikai acsarkodás, a kamarillapolitika és a cukiságkampány közepette elveszett a lényeg, ami nélkül egyetlen párt sem lehet sikeres: a Jobbik ideo­lógia nélküli, gyökértelen szervezetté vált.

Korábban is felvetődött, hogy befolyásolhatták a Jobbik tisztújítását, amelyen Sneider Tamás és Gyöngyösi Márton a szavazatok kevesebb mint tíz százalékával előzte meg Toroczkai Lászlót és Dúró Dórát az elnöki és elnökhelyettesi pozícióért folytatott versenyben. Lapunk pár hónapja nyilvánosságra hozott egy hangfelvételt, amelyen egy vidéki jobbikos vezető a pártigazgató nevében pénzt ajánl a küldötteknek, hogy Sneider Tamást támogassák a tisztújításon, de több, a Jobbikból kilépett politikus és a párthoz köthető televízió munkatársai is arról számoltak be, hogy a telefonos rábeszélés mellett az ellenfél lejáratását is bevetették Sneiderék támogatói.