Gyanús jobbikos pénzek nyomában a hatóság

Hétezer forintért lehet csatlakozni a bukott pártelnök, Vona Gábor által meghirdetett programhoz, melyen politikai tapasztalatát szeretné átadni az érdeklődőknek

Pálfy Dániel Ábel – 2018.11.20. 01:00 –

Szerdán meghallgatja a Jobbik zavaros pénzügyeivel kapcsolatban az ügyben feljelentést tevő Szabó Balázst és Tényi Istvánt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.
Holnapra idézte be a Nemzeti Adó-és Vámhivatal (NAV) Szabó Balázs volt jobbikos politikust és a közérdekű bejelentéseiről ismert Tényi Istvánt, hogy a Jobbikban a kampány alatt történt pénzmozgásokkal kapcsolatos feljelentések miatt tanúként kérdezzék ki őket – értesült a Magyar Idők. Ismert, az ügyben a Jobbikból Volner János alelnök kilépése után távozó Szabó Balázs, a párt feloszlott szekszárdi alapszervezetének volt vezetője csalás gyanúja miatt tett feljelentést. Szabó korábban elmondta, a Jobbik pártigazgatója a regionális igazgatókkal rendszeresen küldött nagy mennyiségű, ismeretlen eredetű pénzt a választókerületekhez, amit a tagsággal fizettettek be a Jobbik számlájára. A szekszárdi politikus utalt arra is, Simicska Lajostól érkezhetett pénz Szabó Gábor pártigazgatóhoz.

Kisberk Szabolcs, a Jobbkihoz köthető N1TV volt főszerkesztője korábban szintén arról beszélt, hogy a választások előtt feltűnően nagy készpénzforgalom volt a Jobbiknál, és a tévéhez is mil­liós nagyságrendű ismeretlen eredetű pénz érkezett. Ezzel kapcsolatban a közérdekű feljelentéseiről ismert Tényi István csalás gyanúja miatt fordult a hatósághoz.

Megírtuk, az ügyet vizsgáló Budapesti IX. Kerületi Ügyészség szerint a meglévő adatok alapján nem lehet kizárni a felvetett bűncselekmény, nevezetesen költségvetési csalás gyanúját, ezért feljelentéskiegészítéssel bízta meg a NAV illetékes bűnügyi igazgatóságát. Az ügyészség döntése alapján a két feljelentést együttesen kezelik. Szabó Balázs és Tényi István a szerdai meghallgatáson bemutathatják a bizonyításnál felhasználható feljegyzéseiket, illetve bármit, ami segíti az adóhatóság vizsgálatát. Amennyiben nyomozás indul, legalább tizenöt személy tanúvallomással is tudná igazolni Szabó állításait.

A jelenleg videobloggerként tevékenykedő Vona Gábor, a Jobbik volt elnöke tegnapi Facebook-videójában közölte, workshopot szervez, melyen húszéves politikai tapasztalatát szeretné átadni a résztvevőknek. Az egynapos rendezvény részvételi díja áfa nélkül fejenként hétezer forint lesz.