Merkel: Európa érdekeit közösen kell megvédeni

Következménye kell hogy legyen az uniós parlament döntéseinek – mondta Manfred Weber,aki szerint a Brexit azt mutatja, hogy az emberek vissza akarják kapni a szuverenitást

Harle Szilvia – 2018.11.14. 01:32 –

Közös európai hadsereg létrehozását sürgette tegnap Angela Merkel az Európai Parlamentben, ahol a Frontex fejlesztéséről is beszélt.
Európa lényege a sokszínűség, amelyet meg kell védeni, a toleranciára épülő szolidaritás viszont feltétele minden működőképes közösségnek – mondta tegnap Angela Merkel az Európai Parlament (EP) strasbourgi plenáris ülésén. A német kancellár az Euró­pa jövőjéről tartott beszédében kiemelte, hogy az egyéni, nemzeti szintű döntések kihatnak az egész közösségre.

Merkel a kül- és biztonságpolitikával kapcsolatban közölte: az EU akkor tudja jobban megvédeni az érdekeit, ha egységesen lép fel. Ezért el kell gondolkodni egy tényleges európai hadsereg létrehozásán – jelentette ki. Szerinte az európai hadsereg nem a NATO ellenében jönne létre, hanem azzal együttműködve tevékenykedne.

A menekültügy és migráció ügyével kapcsolatban Merkel közös európai határvédelmet szorgalmazott. Szerinte helyes lépés az uniós határ- és partvédelmi ügynökség (Frontex) fejlesztése, amely csak akkor fogja beteljesíteni feladatát, ha az országok lemondanak bizonyos nemzeti hatáskörökről.

Az ülésen Manfred Weber, az Euró­pai Néppárt csúcsjelöltje közölte: a Brexit megmutatta azt, hogy az emberek vissza akarják kapni a szuverenitást, ezért megfelelő euró­pai döntéshozatalt kell létrehozni. Az EP döntéseinek következményük kell hogy legyen – tette hozzá.

Járóka Lívia fideszes EP-képviselő felszólalásában közölte: a szegénységben élők számára fontos azt hangsúlyozni, hogy nincs kétsebességes Európa, és az unió elég erős ahhoz, hogy segítséget nyújtson számukra.

Az EP és az Európai Bizottság egyébként tegnap elmarasztalta Romániát a tervezett igazságügyi és büntetőjogi reform egyes elemei miatt, mondván azok súlyos aggodalomra adnak okot.

Az EP egy állásfoglalásában uniós szinten érvényes közös szabályokat sürgetett a nemzeti kisebbségek jogainak biztosítása céljából. Bocskor Andrea és Gál Kinga fideszes EP-képviselők közleményükben kiemelték, hogy az EU-nak hangsúlyosabban kell foglalkoznia a területén élő kisebbségekkel.