Nézőpont: A választók fele Fidesz-szavazó

A múlt hónap nagy vesztese az LMP, amely már nem éri el a küszöböt

MH – 2018.11.09. 09:04 –

A kormánypárt támogatottsága továbbra is nagyon erős, a Fidesz a legfrissebb mérések szerint 13 mandátumot szerezhet a májusi EP-választásokon. Az októberi hónap mérésének nagy vesztese az LMP, amely „most vasárnap” nem jutna be sem a magyar, sem az uniós parlamentbe, olvasható a Nézőpont Intézet legújabb felmérésének összegzésében.

np

A Nézőpont kutatásának adatai rámutatnak: októberben is a kormányzó pártokkal szimpatizált a teljes felnőtt magyar népesség 38 százaléka, ami nagyjából 3 millió polgárt tesz ki. A pártverseny második helyén továbbra is a Jobbik található a múlt havival megegyező, 10 százalékos táborral (ez mintegy 800 ezer szimpatizánst jelent), az MSZP-P pedig szintén megtartotta 5 százalékos népszerűségét (ami körülbelül 400 ezer szimpatizánst feltételez), míg a DK csak a teljes népesség 4 százalékának támogatására számíthat (320 ezer szimpatizáns).

Októberben a többi releváns párt iránt csak a felnőtt magyarok 2-2 százaléka (160 ezer fő) mutatott érdeklődést. Különösen az LMP szerepelt rosszul, amely immáron csak a választópolgárok 2 százalékát tudhatja maga mögött. Népszerűsége így megegyezik a már hónapok óta ezen a szinten álló Momentuméval és a Magyar Kétfarkú Kutyapártéval. Az újonnan alapított Mi Hazánk Mozgalom továbbra is egy százalékon áll (80 ezer szimpatizánsa van).

A választáson részvételüket ígérő választópolgárok pártpreferenciái kis mértékben változtak a szeptemberi adatfelvétel óta. A Fidesz-KDNP továbbra is megszerezné a szavazatok abszolút többségét, 51 százalékát). Így elmondható, hogy minden második választó Fidesz-szavazó.

A Jobbik az előző havinál 1 százalékponttal gyengébben, 17 százalékon áll, míg az MSZP-P közös lista 10, a DK listája 8 százalékot érne el. Nagy a tülekedés a parlamenti küszöb közvetlen közelében, de az októberi felmérés alapján a Momentum és Kétfarkú Kutyapárt továbbra sem jutna be a magyar és az uniós parlamentbe, az LMP pedig kiesne mindkét testületből. Az 1 százalékon álló Mi Hazánk Mozgalomnak sem volt erre még esélye a Volner János csatlakozása előtt készült adatfelvétel alapján.

A Nézőpont Intézet mandátumbecslése alapján a Fidesz-KDNP 13, a Jobbik 4, az MSZP-Párbeszéd 2, a Demokratikus Koalíció pedig szintén 2 embert küldhetne az Európai Parlamentbe.

A Nézőpont Intézet közvélemény-kutatása október 10-e és 29.-e között készült, 2000 ember személyes megkérdezésével. A minta reprezentatív a 18 évesnél idősebb lakosságra kivetítve nem, kor, régió, településtípus és iskolai végzettség szerint, a mintavételi hiba 2,2 százalék.