A legjobb húszba akar kerülni jövőre a soproni játékos egyesben

Tenisz. Babos Tímea történelmi eredményei párosban: a magyar teniszezők közül elsőként nyert az Australian Openen, s először lett világranglista-vezető

Salánki Miklós – 2018.11.09. 02:20 –

Felemás idényt zárt a teniszező Babos Tímea, aki párosban a francia Kristina Mladenoviccsal megvédte a világbajnoki címét Szingapúrban, viszont egyesben nem javított, hanem rontott a világranglista-helyezésén, a 61. helyen áll.

babosPárosban a harmadik, egyesben a 61. Babos Tímea az évzáró világranglistán (Fotó: AFP/Xue Yubin)
Éppen egy éve azt nyilatkozta a legjobb női teniszezőnk, Babos Tímea: „A célom 2018-ban, hogy egyesben előbbre lépjek a ranglistán, és párosban sikeresen szerepeljünk a tornákon.” Ez utóbbi sikerült régi-új párjával, Kristina Mladenoviccsal, akivel remekül kezdte az idényt, megnyerte az Australian Opent Melbourne-ben. S nagyon közel voltak az US Openen a második Grand Slam-győzelemhez, de drámai csatában vereséget szenvedtek a finálában a Ashleigh Barty, Coco Vandeweghe ausztrál–amerikai kettőstől.

Az idény vége azonban ismét nagyszerűen sikerült, magabiztosan védték meg a címüket a világbajnokságon. Sőt, Babos – első magyar teniszezőként – párosban világranglista vezető lett, s 12 hétig állt az élen.

„Kristina Mladenoviccsal sokat javult a kapcsolatunk az utóbbi időszakban, és az idén először éreztem igazán azt, hogy minden pillanatban egy húron pendülünk – mondta világbajnokunk az idényzáró sajtótájékoztatón. – Úgy látom, hogy én talán tapasztaltabb voltam, mint tavaly, Kristina pedig sok tekintetben élete legjobbját nyújtotta. A világbajnoki sikerhez pedig az is hozzájárult, hogy ezúttal mindkettőnk családja végig ott lehetett velünk Szingapúrban.”

Egyesben Babos nagyon hullámzó teljesítményt nyújtott, s ezért is döntött úgy szeptember elején, hogy szakít edzőjével, Thomas Drouettel, akinek irányításával két éve még 25. volt a világranglistán, de azóta fokozatosan visszaesett. Az új edzője Nikola Horvat lett, s a horvát szakember érkezésével a teljes stábja megújult, ütőpartnert és erőnléti edzőt is váltott.  „Úgy éreztem, hogy pozitívabb szemléletre van szükségem, és sokkal jobbnak gondolom, ha nem arról beszélünk, milyen jó lehetnék, hanem arról, hogy mennyire jó vagyok” – indokolta meg az edzőváltást Babos, és kitért rá, hogy az új edzője elsősorban a hozzáállásával győzte meg. Nikola Horvat elmondta, tisztában van a felelősséggel, egyben büszke arra, hogy Babos edzője lehet: Látom, hogy Timi mennyire népszerű Magyarországon, és átérzem a feladatom súlyát, de megvan a szükséges önbizalmunk ahhoz, hogy együtt sikereket érjünk el már a következő idényben – jelentette ki.

A 25 éves soproni játékos november 19-én kezdi el a felkészülést a következő idényre, de ezúttal a korábbi évektől eltérően többet fog Magyarországon edzeni, és csak néhány napra utazik el külföldre. Babos céljai vátozatlanok: „Párosban a jó eredmények elérését és a trófeák megszerzését tűztem ki célul, hiszen ezek magukkal hozzák a jó világranglistás helyezést is. Egyesben nehezebb megfogalmazni a konkrét célt, de bízom az edzőmben, ezért pozitív szemlélettel vágok neki a következő idénynek, mert biztos vagyok abban, hogy a 61. helynél előrébb kellene lennie. Mert nem oda tartozom, ahol most vagyok.”

Nikola Horvat merészebben tervezett: „Természetesen a párost semmiképpen sem hanyagoljuk, de tudjuk, hogy egyesben van lehetőség a javulásra. Ha Timi egyenlesen jó teljesítményre lesz képes, akkor bekerülhet az első húsz közé a világranglistán” – mondta bizakodva az edző, aki szeptember óta segíti Babos munkáját.