Több halálos áldozatot követelt maoista szélsőségesek újabb merénylete Indiában

Az áldozatokkal egy út mellé elhelyezett pokolgép végzett

MH/MTI – 2018.11.08. 13:37 –

Maoista gerillák felrobbantottak egy buszt az India középső részén fekvő Csattíszgarh államban csütörtökön, a merényletben három civil és egy katona életét vesztette - közölték rendőrségi források.

Az áldozatokkal egy út mellé elhelyezett pokolgép végzett, amelyet akkor hoztak működésbe, amikor az őket szállító busszal elhaladtak mellette.

A merényletben további két katona megsebesült, őket kórházba szállították - tudatták a sajtóval rendőrségi források.

A minibuszban négy másik civil is utazott.

Csattíszgarhban november 12-én választásokat tartanak, amelynek a bojkottjára a parlamenti demokráciát elutasító maoista gerillák többször felszólították a lakosságot. Ezzel egy időben fokozták támadásaikat rendőrségi és kormányépületek ellen is. Az elmúlt két hétben három merényletet is végrehajtottak, illetve falragaszokon és plakátokon szólítják fel az embereket a választásoktól való távolmaradásra. 

A naxalitáknak is nevezett lázadók az úgynevezett "vörös övezet" - Bihár, Cshattíszgarh, Dzsarkhand, Orisza és Mahárástra keleti vidékei - dzsungeljeiben rejtőzködnek. A felkelők Naxalbari faluról kapták a nevüket, az 1960-as évektől folytatnak partizánháborút a kormány ellen. Harcukat azzal indokolják, hogy a szegények és az elesettek jogaiért vívják. 

A maoista lázadókat tartják Indiában a legnagyobb biztonsági kockázatnak, a nyolcvanas évek óta több mint 15 ezer ember halt meg az ügyükért indított támadásokban és harcokban.

(Képünk illusztráció)