Orbán Viktor: Európa a nemzetek Európája lesz vagy nem lesz

A Fidesz egységesen Manfred Weber mögött sorakozott fel + A TELJES BESZÉD

MH/MTI – 2018.11.08. 11:25 –

A nemzetek nélkül Európa elvesztené identitását, elvesztené lelki és kulturális arculatát; Európa a nemzetek Európája lesz, vagy nem lesz - mondta Orbán Viktor miniszterelnök az Európai Néppárt (EEP) kongresszusán csütörtökön Helsinkiben.

OV-Helsinki576A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (k) az Európai Néppárt kongresszusa második napján Helsinkiben. Balról Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár -  MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

A kormányfő beszédében kiemelte: a közép-európai nemzetek újracsatlakozásával Európa békésebb, erősebb és gazdagabb lett, mint volt. Európát mindig az erős nemzetek tették sikeressé, és ez ma is érvényes: "nincs erős Európa sikeres nemzetek nélkül" - jelentette ki.

Kifejtette: a szocialisták, a liberálisok és a zöldek egy gyökereit és szellemi, lelki identitását vesztett Európát akarnak. A mi európai víziónk azonban a nemzetek Európája, amelynek 27 arca van, és amely "egyszerre keresztény és demokrata" - mutatott rá.

A kormányfő azt mondta: "mi az EPP, a győztesek pártja vagyunk", a győzelem "része a DNS-ünknek". "Ahhoz vagyunk szokva, hogy az emberek a saját pártjuknak tekintenek bennünket, mint ami hozzájuk tartozik, őket képviseli, és harcol értük" - magyarázta.

OV-hels2-576Orbán Viktor miniszterelnök felszólal az Európai Néppárt kongresszusán a Messukeskus Kongresszusi Központban, Helsinkiben - MTI/Koszticsák Szilárd

 

Úgy látja, az EPP-ben világmegváltó ideológiák helyett két lábbal álltak a földön, de mára ez a helyzet megváltozott.

Orbán Viktor közölte: az elmúlt öt évben az EPP adta Európa vezetését, és vállalni kell a felelősséget azért, hogy "az angolokat nem tudtuk belül, a migránsokat pedig nem tudtuk kívül tartani Európán". 2011-ben még tizenhat országban adták a kormányfőt, ma pedig már csak hatban - mondta. Hozzátette: "nem csoda, hogy az önbizalmunk megsérült és behorpadt".

Kiemelte: "ha 2019-ben nyerni akarunk - márpedig akarunk -, akkor vissza kell találni a győzelem útjára. Ideje, hogy újra győztesként gondolkodjunk, cselekedjünk és győztesként viselkedjünk" - mondta.

A miniszterelnök úgy vélte, először helyre kell állítani az Európai Néppárt egységét, ezért "sohase szavazzunk bizalmat olyanoknak, akik arra építik a személyes ambícióikat, hogy a szocialisták és a liberálisok kritikáját behozzák az EPP-be".

Azt is mondta, hogy vissza kell térni a szellemi gyökereinkhez és meg kell hirdetni "a kereszténydemokrácia reneszánszát". Az olyan "abszurditásokat, mint Fidel Castro és Karl Marx dicsérete, felejtsük el" - fogalmazott.

Orbán Viktor szerint a legfontosabb, hogy akarjanak győzni. Nem szabad hallgatniuk az ellenfeleinkre, nem fogadhatják el a baloldal és a liberális média mércéjét, hanem a saját útjukat kell járniuk. "Ha nekik akarunk megfelelni, akkor vereségre ítéljük magunkat" - vélekedett.

Kitért rá: a sikereiket meg kell becsülniük, hiszen "aki nem becsüli meg a saját győzteseit, ki fogja érdemelni a kudarcot". Az európai választásokat is a saját országaikban kell megnyerni, és ahhoz, hogy az EPP újra a győztesek pártja legyen, győztes miniszterelnökökre van szükség - mutatott rá.

A kormányfő elmondta: a kulcs a győzelemhez ugyanaz, mint volt, újra az emberek oldalára kell állni. "Védjük meg őket az illegális migrációtól, a terrorizmustól, a bűnözéstől és a gazdasági bajoktól, írjuk fel újra a zászlónkra a régi igazságot: vagyis: a néptől, a nép által, a népért" - hangsúlyozta.

Orbán Viktor világossá tette, hogy "mi egységesen Manfred Weber mögött sorakozunk fel".

Megköszönte Manfred Webernek, hogy a magyar választási kampányban eljött Magyarországra. "Egy olyan embert tisztelünk benned, aki tudja, mikor van ideje a vitának, és mikor van ideje az egységnek" - mondta a bajor politikushoz fordulva, aki az Európai Néppárt európai parlamenti frakcióvezetője és indul a néppárt csúcsjelölti tisztségéért. Rajta kívül Alexander Stubb volt finn kormányfő szeretne csúcsjelölt lenni. A kongresszus csütörtökön dönt a csúcsjelölt személyéről. A csúcsjelölt az Európai Bizottság következő elnöke lehet, amennyiben az Európai Néppárt győzelmet arat a jövő évi európai parlamenti választásokon.

Orbán Viktor hozzátette: a Fidesz mindent meg fog tenni, hogy jövőre sikerre vezesse az EPP-t Magyarországon.

Beszédében a miniszterelnök arra is emlékeztetett, hogy pénteken lesz a berlini fal leomlásának évfordulója. "Nagy pillanat, Európa újraegyesítésének pillanata volt ez" - fogalmazott.

Közölte: "mi, akiket odadobtak a Szovjetuniónak, sosem hittük el, hogy létezik két Európa", a közép-európai szabadságharcosok mindig tudták, hogy Európa csak egy van, és "mi csak az újraegyesített Európában kaphatjuk vissza a szabadságunkat".

Orbán Viktor hangsúlyozta: a Fidesz az Európa újraegyesítéséért folytatott harcokban született. Kiemelte: jó látni, hogy "nemcsak mi, de a többi közép-európai ország antikommunista, szabadságpárti és Európa-párti pártjai is itt vannak velünk együtt az EPP-ben": lengyelek, szlovének, csehek, szlovákok, horvátok, románok, szerbek, bolgárok és a baltiak is. Ez kitűnő alkalom arra, hogy tisztelegjünk a Néppárt egyik legkiválóbb államférfija, Helmut Kohl kancellár előtt, aki "legutóbbi, máltai kongresszusunk óta itt hagyott bennünket" - mondta, kiemelve, hogy ő volt az, aki meghívta a Fideszt a Néppárt soraiba, és megértette: van, hogy egy család tagjai nem értenek egyet, de mindig egységesek.

Orbán Viktor teljes beszéde

Mélyen Tisztelt Elnök Úr! Kedves Barátaim!

Holnap ünnepeljük a berlini fal leomlásának évfordulóját. Nagy pillanat, Európa újraegyesítésének pillanata volt ez. Mi, akiket a Szovjetunió karjaiba löktek, sosem fogadtuk el, hogy létezne két Európa. Mi, közép-európai szabadságharcosok mindig tudtuk, hogy Európa csak egy van, és mi csak egy újraegyesített Európában kaphatjuk vissza a szabadságunkat. A Fidesz az Európa újraegyesítéséért folytatott harcokban született. Ennek a nagyszerű pártnak nevében köszönthetem az Európai Néppárt kongresszusát. Örömmel látom, hogy nemcsak mi, de a többi közép-európai ország antikommunista, szabadság- és Európa-párti pártjai is itt vannak velünk együtt az EPP-ben: lengyelek, szlovének, csehek, szlovákok, horvátok, szerbek, bolgárok, románok és a baltikumi barátaink is. Ez egy kitűnő alkalom arra, hogy külön tisztelegjünk a néppárt egyik legkiválóbb államférfija, Helmut Kohl kancellár előtt, tekintettel arra, hogy legutóbbi, máltai kongresszusunk óta itt hagyott bennünket. Érzelmeink iránta ráadásul azért is mélyebbek, mert ő volt az, aki meghívott bennünket a néppárt soraiba. Ő a néppártot egy családnak tekintette, tudva, hogy egy családban lehetnek ugyan nézeteltéréseink, de mindig együtt maradunk.

Tisztelt Kongresszus!

A közép-európai nemzetek újracsatlakozásával Európa békésebb, erősebb és gazdagabb lett, mint volt. Az igazság az, hogy Európát mindig csakis az erős nemzetek tették sikeressé. Ez ma is érvényes. Nincs erős Európa sikeres nemzetek nélkül. Nemzetek nélkül Európa elvesztené identitását, elvesztené lelki és kulturális arculatát. Mi vagyunk az EPP, mi vagyunk az Európai Néppárt. Európa vagy a nemzetek Európája lesz, vagy nem lesz. A szocialisták, a liberálisok és a zöldek éppen egy gyökereit és szellemi, lelki identitását vesztett Európát akarnak. A mi európai víziónk egy olyan Európa, amelynek egyszerre huszonhét arca van. Egy Európa, amely egyszerre keresztény és demokrata. Az EPP-ben soha nem szabad félnünk attól, hogy kinyilvánítsuk, mik vagyunk: keresztény demokraták.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Mi, az EPP a győztesek pártja vagyunk. A győzelem része a DNS-ünknek. Ahhoz vagyunk szokva, hogy az emberek a saját pártjuknak tekintenek bennünket, mint aki hozzájuk tartozik, őket képviseli, és értük harcol. Így volt a legutóbbi időkig, de mára a helyzet megváltozott.

Kedves Barátaim!

Az elmúlt öt évben mi adtuk Európa vezetését. Ezt vállalnunk kell. Vállalnunk kell a felelősséget azért, hogy az angolokat nem tudtuk belül, a migránsokat pedig nem tudtuk kívül tartani Európán. 2011-ben még 16 országban adtuk a kormányfőt, ma pedig már csak 6-ban. Nincs mit szépíteni, ezek a tények. Nem csoda, hogy az önbizalmunk megsérült és behorpadt. Ha 2019-ben nyerni akarunk, márpedig akarunk, akkor vissza kell találni a győzelem útjára. Ideje, hogy újra győztesként gondolkodjunk, győztesként cselekedjünk és győztesként viselkedjünk. Tehát először is állítsuk helyre az Európai Néppárt egységét. Sohase szavazzunk bizalmat olyanoknak, akik arra építik a személyes ambícióikat, hogy a szocialisták és a liberálisok vádaskodásaival megosztják az EPP családját. A győzelem érdekében térjünk vissza a szellemi gyökereinkhez, és hirdessük meg a kereszténydemokrácia reneszánszát. Az olyan abszurditásokat pedig felejtsük el, mint Fidel Castro vagy Karl Marx ünneplése. Az efféle szellemi tévelygéseket hagyjuk meg a szocialistáknak.

Kedves Barátaim!

És ami még fontosabb: nem a túlélésért kell győznünk. Akarjunk győzni! Ne hallgassunk az ellenfeleinkre, ne fogadjuk el a baloldal és a liberális média mércéjét. Ha nekik akarunk megfelelni, akkor vereségre ítéljük magunkat. Inkább járjuk a saját utunkat. A sikereinket pedig becsüljük meg. Aki nem becsüli meg a saját győzteseit, a leggyorsabb úton jár a kudarc felé. Az európai választásokat is otthon, a saját országainkban kell megnyerni. Ahhoz, hogy az EPP újra a győztesek pártja legyen, győztes miniszterelnökökre van szükségünk.

Kedves Barátaim!

A kulcs a győzelemhez ma is ugyanaz, mint volt. Újra az emberek oldalára kell állnunk. Védjük meg őket az illegális migrációtól, a terrorizmustól, a bűnözéstől és a gazdasági bajoktól. Írjuk fel újra a zászlónkra a régi igazságot: „of the people, by the people, for the people”, vagyis a népből, a nép által, a népért! Es újra győzedelmesek leszünk. És végül, kedves Barátaim, hadd fogalmazzak világosan: mi Weber mögött sorakozunk fel. Köszönjük, Manfred, hogy a választási kampányunkban, 2018 tavaszán eljöttél Magyarországra, és támogattál minket. Mi egy olyan embert tisztelünk benned, aki mindig tudja, mikor van ideje a vitának, és mikor van ideje az egységnek. Sok sikert kívánunk neked! Biztos lehetsz benne, hogy a Fidesz mindent meg fog tenni, hogy jövőre sikerre vezesse az EPP-t Magyarországon.

Köszönöm megtisztelő figyelmüket!