Fokozódik a nyomás Trump elnökön

Kompromisszumokra kényszerítheti Donald Trump elnököt a demokraták előretörése – mondta lapunknak Csizmazia Gábor, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Amerika Tanulmányok Kutató Központjának munkatársa

Ulicza Tamás – 2018.11.08. 03:50 –

„Hazánk szempontjából az amerikai stratégiai érdekek az irányadóak, melyeket a Trump-adminisztráció szakértői következetesen képviseltek.”

csizmazia-gabor–  Milyen hatással lehet az Donald Trump elnökségére, hogy a demokraták többségbe kerültek a képviselőházban?

–  Az ellenzék megnehezítheti Trump elnök néhány programpontjának megvalósítását, köztük a mexikói fal költségeinek fedezését vagy egy újabb adócsökkentést. Ez kompromisszumokra kényszerítheti az adminisztrációt, ám ennél kellemetlenebb lehet az elnökre nehezedő politikai nyomás fokozása. Többségük révén demokraták tölthetik be a képviselőház bizottságainak vezető pozícióit, melyekben az elnök adóügyeire, kampányának potenciális orosz kötődéseire, illetve az adminisztráció tagjainak vélt vagy valós visszaéléseire irányuló kongresszusi vizsgálatoknak adhatnak lendületet. Bár Nancy Pelosi és Donald Trump is kifejezte a nemzeti egység helyreállításának szándékát, e vizsgálatok kényesek az elnök számára, aki eddig sem ódzkodott szópárbajba szállni egy-egy közszereplővel.

–  A megosztott kormányzásnak lesz-e hatása a külpolitikai döntésekre, különös tekintettel a magyar–amerikai kapcsolatokra?

–  Általában a külpolitikában inkább az elnöki hatalom érvényesül, ciklusuk második felében az elnökök is inkább erre koncentrálnak. Hazánk szempontjából az amerikai stratégiai érdekek az irányadóak, melyeket a Trump-adminisztráció szakértői következetesen képviseltek.