„Megkezdődött a cicaharc Puzsér és Karácsony között”

Hétértékelő. Vona visszatérését nem lehet kizárni, de minél később teszi ezt meg a Jobbik volt elnöke, annál kisebb az esély a párt megmentésére – közölte Kiszelly Zoltán

Baranya Róbert – 2018.10.22. 02:00 –

A Jobbik most már egyértelműen a „elkisgazdásodás” útjára lépett, és minél tovább aprózódik a párt, annál kevesebb esélye van 2022-ben bejutni a parlamentbe – mondta Kiszelly Zoltán politológus, aki szerint az LMP nem járt jól Demeter Márta társelnökké választásával.
Bár a múlt heti európai uniós csúcson nem születtek meghatározó döntések, sikerült megakadályozni a migrációpárti javaslatok elfogadását, így a Frontexszel kapcsolatos elképzeléseket – mondta lapunknak a hetet értékelve Kiszelly Zoltán. A politológus hozzátette, bár Angela Merkel tovább erőlteti bevándorláspárti elképzeléseit, ezek nem kaptak többséget, de a Brexitről sem született megállapodás. Sorosék azt remélik, hogy mindez előrehozott választásokhoz vezet az Egyesült Királyságban, és így még lenne esély visszacsinálni a Brexitet, elkerülve a kilépést az unióból – mondta Kiszelly. Az elemző úgy látja, egyre több ország fordul el a migráció támogatásától, ami elsősorban az ENSZ-paktumból való távozásban ölt testet több állam esetében. Dánia és a Svájc mellett Ausztria is ezt fontolgatja. Merkel egyre elszigeteltebb, Macron pedig „szájhősködik”, miközben szóban beengedné a migránsokat, lezárja a határokat.

Rátérve a belpolitikára, a Jobbikkal kapcsolatban megjegyezte, most már egyértelműen a „elkisgazdásodás” útjára lépett a párt, a jelenlegi vezetés célja megőrizni a „brandet” és a költségvetési támogatás feletti ellenőrzést. Ahogy Kiszelly felhívta a figyelmet: minél jobban aprózódik a Jobbik, annál kevesebb az esélye, hogy 2022-ben bejusson a parlamentbe.

Támogatottságuk már így is megfeleződött, a választáson szerzett tizenkilenc százalék nyolcra olvadt, ha ez tovább csökken, vége van a Jobbiknak – húzta alá az elemző. A politológus ugyanakkor fontosnak tartotta megjegyezni, hogy a pártból eddig kilépő politikusok sok embert tudtak egyénileg is megszólítani, ezeket a szavazókat most elvesztették. A Mi Hazánk mozgalom – amely a néppártosodás előtti Jobbik vonalat viszi – már elindult, kérdés, hogy például a most távozó Volner János csatlakozik-e majd hozzájuk – mondta Kiszelly. A politológus szerint Vona Gábor visszatérését sem lehet kizárni a forgatókönyvből, de a volt pártelnök minél később tér vissza, annál kevesebb esélye lesz megmenteni a pártot.

Demeter Márta LMP-társelnökké választásáról Kiszelly elmondta, a jelek szerint nincs más alkalmas nő a társelnöki posztra, ezért kénytelenek voltak egy „ejtőernyőst” megválasztani a pozícióra. Az LMP támogatottsága is csökken, és Demeter feladata lenne ezen változtatni, visszahúzni a pártot nyolc százalékra – hangsúlyozta a politológus, aki ugyanakkor úgy látja, hogy ennek épp Demeter megválasztása az akadálya. A politikus múlt heti botrányával „bakot lőtt”, de ahelyett, hogy elnézést kérne, és ezzel le lehetne zárni a történetet, inkább tovább folytatja – mondta az elemző. Míg Keresztes László Lóránt a Jobbikkal akar a tenger mélyére süllyedni, a másik társelnök a szocialisták botránypolitizálását folytatná, de még azt is rosszul csinálja.

Azzal, hogy Puzsér Róbert bejelentkezett a főpolgármester-jelölti posztra, Kiszelly szerint elkezdődött a cicaharc közte és Karácsony Gergely között. Puzsér ugyanazt csinálja, mint Botka László, azt mondja, „álljatok be mögém”. De a pártok ezt nem veszik jó néven – mutatott rá. Karácsony attól fél, Puzsér igazi riválisa lehet, mind a ketten ugyanazt a szavazótábort akarják megszólítani. A politológus szerint továbbra is elmondható, megosztott az ellenzék, és csak egymás rovására tudnak erősödni.