Magyarellenes plakátok és Moszkvára mutogatás

Szeparatizmussal vádolták a kárpátaljai vezetőket, Brenzovics László KMKSZ-elnök aljas és veszélyes játéknak nevezte lapunknak a folytatólagos provokációt

Veczán Zoltán – 2018.10.22. 01:52 –

Újabb provokáció történt Kárpátalján a hét végén: szombaton ismeretlenek „állítsuk meg a szeparatistákat” feliratú plakátokon nevesítettek több ukrajnai magyar vezetőt. Hennagyij Moszkal, Kárpátalja kormányzója az orosz titkosszolgálatokat vádolta, az egyik „kiplakátolt”, Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke szerint viszont ha Kijev akarná, nem lenne nehéz megtalálni a tetteseket.

Kárpátaljai vezetők fényképei­vel készült óriásplakátok lepték el szombat reggelre a főutak oldalát Ungvár, Munkács és Beregszász körzetében. Ezeken az „állítsuk meg a szeparatistákat!” buzdítás társaságában Brenzovics László KMKSZ-elnök fotója mellett a szervezet alelnöke, Barta József és Orosz Ildikó, a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség elnöke szerepelt.

Nem mondanám, hogy megszoktuk, de nem újdonság: beleillik az eddigi képbe – mondta el lapunknak Brenzovics, példaként említve a KMKSZ ungvári székháza elleni gyújtogatásos s a későbbi robbantásos merényletet, a Mirotvorec szélsőséges honlap listáját az ukrán–magyar kettős állampolgárokról, valamint az ukrán parlament honlapján található, deportálásra buzdító petíciót. A kihelyezett, mintegy húsz uszító plakát kapcsán Hennagyij Moszkal, Kárpátalja kormányzója szombaton közölte, a rendvédelmi szervek nyomoznak az elkövetők után, s szerinte „a végrehajtás módja és stílusa arra utal, hogy ez is az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) primitív provokációja”, amely az utóbbi években az ukránok és a magyarok egymásnak uszításán dolgozik, ezt bizonyítja szerinte, hogy a KMKSZ székháza elleni merényleteket felderítették, és azok mögött is felsejlett az FSZB keze. Ugyanakkor az ilyen „primitív dolgok” nem működnek Kárpátalján.

Brenzovics azonban nem volt ilyen derűlátó, és az orosz érintettség ismételt emlegetését is némi kétkedéssel fogadta. Mint lapunknak rámutatott, bár valóban érdekeltek lehetnek az orosz titkosszolgálatok a magyarok és az ukránok egymásnak ugrasztásában, viszont ha „mindent az oroszok csinálnak”, hogyhogy nem sikerült még felderíteni ezeket a szálakat? Hogy lehet, hogy az éjszaka kiragasztott tucatnyi óriásplakát semmilyen feltűnést nem keltett? – tette fel a kérdéseket a politikus, aki emlékeztetett a tavaly, hibás magyarsággal kikerült, Kárpátalját magyar földnek deklaráló, ugyancsak észrevétlenül felállított és lebetonozott plakátokra. Hozzátette, ekkora posztereket kevés nyomdában készítenek, akár ez alapján is meglehetnének, meglehettek volna az elkövetők.

A mostani plakátügy azonban, ahogy a „halállista”, ugyancsak a megfélemlítést szolgálhatja, mint az ungvári székházrobbantások vagy a lakóháza előtt olykor megjelenő rendőrcsoportok. Sosem lehet tudni, hogy a titkosszolgálatok meddig mennek el, vagy mikor akad egy őrült, aki akcióba lép az uszításra – summázta a politikus.

Brenzovics Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter látogatását – és főleg a magyarokkal szembeni szeparatista vádak cáfolását – előrelépésnek nevezte, noha azóta egyik kifogásolt kérdésben sem történt semmi – emlékeztetett. Szerinte mivel a választási kampány középpontjában az ellenségkeresés és a polgárok egymásnak uszítása áll, nem is várható javulás egy ideig, folytatódhat ez az aljas és veszélyes játék – mondta. Mindenesetre a Mirotvorec listáján szereplők többen feljelentést tettek, de egyelőre semmi érdemi nem történt, a politikus a nemzetközi szervezetek fellépését is hiányolta a kérdésben.


Petícióból hatósági vegzálás

A Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanácshoz fordult a kijevi parlament azzal a kéréssel, hogy vizsgálja meg szankciók bevezetésének lehetőségét a 112 Ukrajina és a NewsOne hírtelevíziókkal szemben, amelyek kritikusai szerint az oroszbarát Viktor Medvedcsuk ukrán oligarcha irányítása alatt állnak; szóba került a sugárzási jog felfüggesztése is. Az ezzel foglalkozó törvényjavaslat azután került a parlament elé, hogy huszonötezer aláírást összegyűjtött az ukrán parlament honlapján – ott, ahol a magyar kettős állampolgárok deportálását követelő petíció Pavlo Klimkin külügyminiszter fogadkozásai és nyilvánvalóan
norma- és törvénysértő volta ellenére továbbra is gyűjti az aláírásokat.