Kamatdöntés, olaj és a GDP hete

Hétindító. A nyersanyagkészletek alakulása kihat a dollár árfolyamára, és az amerikai lakáspiacra is érdemes figyelni

M. Orbán András – 2018.10.22. 01:15 –

Az Európai Központi Bank csütörtöki kamatdöntése és az Egyesült Államok pénteken közlendő harmadik negyedéves GDP-adatai számítanak a hét legkiemelkedőbb makrogazdasági eseményeinek.

Habár október 23-a miatt a pénzpiacokon nincs hosszú hétvége, rövid hétre számíthatunk a nemzetközi pénzpiacokon is – mondta lapunknak Blahó Levente, a Raif­fei­sen bank makrogazdasági elemzője. Hozzátette, október 24-én közlik a németországi, az eurózónabeli és az egyesült államokbeli beszerzési menedzserindexet. Ez két részből, a feldolgozóipari és szolgáltatási adatokból áll. Németországban e két mutató 53,5 és 55,5 pont lehet októberben, mindkettő 0,2 ponttal rosszabb az előző havinál. Az eurózóna számai 53 és 54,5 pont, itt szintén enyhe visszaesésre számíthatunk. Az Egyesült Államokban 55,5 pont és 54 lehet ugyanez a mutató.

Blahó Levente felhívta a figyelmet, ekkor jelenik meg az úgynevezett bézs könyv, az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed kiaványa. Átfogó gazdaságpiaci körkép, amely erős növekedést jelez, és a Kínával zajló vámháború hatásairól is ír.

Csütörtökön, 25-én a németországi ifo hangulatindexet ismerhetjük meg, elemzők 103,2 pontot valószínűsítenek az előző havi 103,7 után. Ezen a napon lesz az Euró­pai Központi Bank (EKB) kamatdöntő ülése is, ahol nem várunk változást, az EKB nem változtat a jelenleg nullaszázalékos alapkamaton

Pénteken az Egyesült Államok harmadik negyedéves GDP-adatai érkeznek, 3,3 százalékos bővülést várhatunk, a korábbi négy százalék feletti negyedév/negyedéves periódusok értékeihez képest visszaesésre számíthatunk.

Kecskés András jogász-közgazdász, a Pécsi Tudományegyetem tanszékvezetője rámutatott arra is, érdemes lesz figyelni a héten az olajkészletek alakulását. Ha ugyanis az magasabb lesz a várakozásoknál, csökkenhet az ára, ha azonban a készlet kevesebb a vártnál, felfelé hajthatja az amúgy is magas árakat.

Ugyancsak fontos indikátor szerinte az amerikai lakásépítések illet­ve az értékesítések alakulása, amely adatok szintén a hét közepén látnak napvilágot. Az építések magas száma a dollár árfolyamára lehet jótékony hatással, és egy újabb pia­ci válságot is jelezhet, az elkészült ingatlanok eladásában azonban 0,1 százalékos visszaesésre számíthatunk – tette hozzá.

Noha szintén az unión kívüli adat, érdekes lehet még az orosz jegybank kamatdöntése, amely legutóbb, annak ellenére, hogy nem volt erre utaló jel, 7,25-ről 7,5 százalékra emelte az alapkamatot.