Identitásról és a nemzeti kultúra kérdéseiről

Megjelent Ákos új, négyszámos lemeze – A Hazatalál már most platinalemez

Őry Mariann – 2018.10.18. 00:44 –

Hazatalál címmel négyszámos középlemezt jelentetett meg Ákos, aki december 14-én és 15-én újra dupla koncertet ad a Papp László Sportarénában, az először meghirdetett időpontra ugyanis ismét hamar elfogytak a jegyek.

Ákos 20181018 Újból Aréna-koncertre készül az énekes (Forrás: Ákos.hu)

–  Hogyan fogadják az új, Hazatalál című dalt?

–  Nagyon pozitívak az első visszajelzések, a kiadvány hamar aranylemez lett. A szöveges videóhoz olyan kommentárok jöttek, hogy „kár, hogy nem vagyok külföldön, mert olyan jó lenne erre hazajönni”, vagy „ettől a daltól honvágyam lett”. Be kell vallanom, megérintenek ezek a visszajelzések.

–  Már a korábbi, A katona imája című lemezén is megfogalmazta azt a gondolatot, hogy a problémái elől az ember feleslegesen menekül máshova.

–  Sokat játszottam Magyarországon kívül, legutóbb például Beregszászban vagy tavaly ilyenkor Kanadában. Úgy tűnt, se a nehézség, se a boldogság nem attól függ, az ember melyik országban él. Ott tűntek kiegyensúlyozottabbnak az emberek, ahol megvan a kulturális gyökérzet. Kanadában sok jómódú, de szomorú emberrel találkoztam. Évekkel ezelőtt talán meg lehetett volna fogalmazni, de ma már nem lehet megmondani, milyen egy tipikus kanadai. Ez lenne az a bizonyos multikulturalizmus, amiről néhány éve a német kancellár kijelentette, hogy megbukott. Ott van nemzeti identitás, ahol van nemzeti kultúra. Örülhetünk, hogy Magyarországon létezik ilyen. Fontos része az identitásunknak, ahogy a szabadságharcaink is. Ezért is reagálunk érzékenyebben, ha a függetlenségünk kerül veszélybe.

–  Most is ez a helyzet Európában?

–  Úgy tűnik, hogy a nemzeti szuverenitás akadályoz bizonyos erőket. Hogy milyeneket, az egyre tisztábban kezd látszani.

–  Új áramlatokat, búskomor fősodort említ új, Hazatalál című dalában. Fordulat jön Európában?

–  Ott tartunk, hogy az Európai Parlament liberális frakcióvezetője nyilvánosan arra szólítja fel az Egyesült Államokat, hogy „avatkozzon be” Magyarország ügyében. Sajnos nagyon ismerős ez a stílus. Ez nem más, mint liberális mázzal bekent totalitarizmus. A londoni lakásbetörések után már nem nyomoz a rendőrség, de napi rendszerességgel állítanak elő embereket Facebook-bejegyzésekért. Mintha fel akarnák mondani az orwelli leckét, különös tekintettel a gondolatbűnözésre. Ideig-óráig működhet ez a szisztéma, de most sorra adódnak olyan helyzetek, amikor ki kell teríteniük a kártyáikat.

–  Vissza a zenéhez: milyen visszajelzéseket kapott az idén, az Ákos50 akusztikus turnén, valamint a fesztiválokon?

–  Az Ákos50 akusztikus turné reakciói széles skálán mozogtak a bensőséges csendtől az ovációig. A rockturné, mondhatom nyugodtan, mindenhol viharos siker volt.

–  Mit terveznek a decemberi Aréna-koncertekre?

–  Nagyszabású előadásra készülünk, ahogy az az Arénában dukál. Az akusztikus turné és a fesztiválprogram után egy harmadik, teljesen új repertoárt állítunk színpadra decemberben. Merítünk a fesztiválkoncertek anyagából, de szeretnénk bemutatni a most megjelent négy új dalt is, valamint olyan régebbi számokat, amiket régóta nem játszottunk. A vegyes fesztiválközönség előtt természetes, hogy inkább azokat a dalokat vesszük elő, amelyek alapján azonosítanak minket. Az Arénában viszont mindkét koncertestén olyan érdeklődőknek zenélünk, akik nem csak a slágerekre vevők, így vagányabban szerkeszthetjük a műsort.