Terrorista szervezeti tagsága miatt elítéltek egy szíriai menekültet Németországban

A törvényszék terrorista szervezeti tagsága miatt rótta ki a fiatal férfi büntetését

MH/MTI – 2018.10.16. 20:44 –

Két év kilenc hónap szabadságvesztésre ítélt kedden egy német bíróság egy szíriai menekültet, mert hazájában tagja volt az Ahrár as-Sám iszlamista felkelő szervezetnek, amelyet a német hatóságok terrorista csoportként tartanak számon.

A 25 éves szíriai férfi 2015-ben érkezett Németországba. Ezt megelőzően, még 2013-ban azonban szülővárosában, Tabakban beállt az Ahrár as-Sám iszlamista fegyveres csoportba. 
A fegyveresekkel eleinte a szíriai kormányerők, később pedig az Iszlám Állam (ISIS) dzsihadista szervezet ellen harcolt. 

Norbert Sakuth bíró megállapította: a mintegy 20 ezer harcost számláló Ahrár as-Sám elfogadta annak tényét, hogy tevékenysége civil áldozatokkal jár. 

A törvényszék terrorista szervezeti tagsága miatt rótta ki a fiatal férfi büntetését. A védelem azzal érvelt, hogy a férfinak nyolc testvére van, csekély mennyiségű oktatásban részesült és ezért írástudatlan maradt. 

Édesapja még gyerekkorában elhunyt, édesanyja pedig 2014-ben halt meg. A szíriai férfi ekkor döntötte el, hogy elhagyja otthonát, amely az Iszlám Állam irányítása alá került. 

A fiatal felvette a harcolt az ISIS ellen az Ahrár as-Sám soraiban, de végül Törökországon keresztül Németországba menekült.