Egyéni csúcsot ugorva Endrész Klaudia ezüstérmet nyert Buenos Airesben

Ifjúsági olimpia. Továbbra is Magyarország a második az éremtáblázaton

Salánki Miklós – 2018.10.16. 03:40 –

A magyar küldöttség 21. érmét az atléta Endrész Klaudia nyerte a III. ifjúsági olimpián. A fehérvári távolugró egy centivel maradt le a dobogó legfelső fokáról, azonban így is örült az ezüstéremnek.

Endrész-KlaudiaRemekül összpontosított Endrész Klaudia, aki az utolsó sorozatban érte el a legjobb eredményét (Forrás: Magyar Olimpiai Szövetség)
Rendhagyó módon rendezik meg az atlétikai versenyeket Buenos Airesben, minden versenyszámban két fordulót bonyolítanak le, az összeadott eredmények alapján hirdetnek végeredményt. A női távolugrás első fordulójában még múlt csütörtökön hűvös, eső idő volt az argentin fővárosban, s ez meglátszott az eredményeken is: Endrész Klaudia 605 centit ugorva a harmadik helyen állva várhatta a folytatást. Vasárnap már meleg, tavaszias időben a székesfehérvári ARAK tizenhét éves versenyzője egyéni legjobbját megjavítva 626 centire „repült”, s az összetettben 1231-gyel átvette a vezetést. A belga Maita Beernaert 631-et ugorva 1232-re javította eredményét, s egyetlen centivel megelőzte versenyzőnket, aki így is boldogan állt a dobogó második fokán.

Egy centivel kikapni nem jó, de Klaudia nem volt elkeseredve, hiszen a hosszú idény végén is remekül helytállt, egyéni csúcsot ért el – mondta edzője, az itthonról szurkoló Házi Éva, akinek tanítványa a győri ifjúsági Európa-bajnokságon elért ötödik helyezésével harcolta ki az olimpiai részvételt.

Endrész Klaudia sikere újabb bizonyíték arra, hogy ha van tehetség, akarat és megfelelő szakmai háttér, akkor a nehéz körülmények ellenére is el lehet jutni a nemzetközi élmezőnybe.

Az ezüstérmes atlétánk ugyanis Dunaújvárosban lakik, és ott jár középiskolába, ahol viszont nincs megfelelő atlétikai pálya. Ezért igazolt néhány éve Székesfehérvárra, ahol viszont jók a felkészülési feltételek. „Hetente kétszer-háromszor busszal utazunk edzésre Fehérvárra. Klaudia odafelé a buszon tanul, visszafelé viszont sokszor elalszik – mesélte edzője. Hát, így jutott el a dunaújvárosi elhanyagolt salakos pályáról az ifjúsági olimpia dobogójára Endrész Klaudia.

Fiatal atlétáink közül a rúdugró Gebauer Maja is javított az első versenyén elért 365 cm-es eredményén, a 372 cm a végelszámolásnál a pontszerző 6. pozíciót jelentette a számára. A 400 méteren rajtoló Molnár Janka két futás alapján a hetedik lett. Az öttusázó Bőhm Csaba az előző napi gyengébb vívás után vasárnap úszásban a 6. legjobb időt teljesítve némileg közelebb került a középmezőnyhöz. A bónuszvívásban egy ponttal megtoldotta vívóteljesítményét, de a kombinált futást 1:42 perces hátránnyal kezdte. Ebben a számban négy helyet sikerült javítania, végül a 18. helyen fejezte be a versenyt.
Sportolóink  eddig 12 arany-, 6 ezüst- és 3 bronzérmet, összesen 21 medált nyertek Buenos Airesben, s ezzel Oroszország mögött másodikok az éremtáblázaton.