Athén Törökországot hibáztatja a növekvő menekültáradat miatt

2018 első kilenc hónapjában pedig körülbelül 12 ezren érkeztek Görögországba a Törökországgal közös szárazföldi határon keresztül

MH/MTI – 2018.10.09. 20:20 –

Az állampolgárok védelméért felelős görög tárca szerint a török hatóságok "lazább felügyelete" az oka annak, hogy Görögország növekvő menekültáradattal kénytelen szembesülni a Törökországgal közös szárazföldi határánál - mondta kedden a tárca egy meg nem nevezett forrása a Kathimerini című görög napilapnak.

A forrás szerint a problémát súlyosbítja, hogy nemrég megszakadt a közvetlen kommunikáció a két ország határőrei között.

A menekültügyért felelős görög miniszter, Dimítrisz Vícasz közlése szerint 2016-ban mintegy 3300, 2017-ben 5500, 2018 első kilenc hónapjában pedig körülbelül 12 ezren érkeztek Görögországba a Törökországgal közös szárazföldi határon keresztül.

A Kathimerininek nyilatkozó minisztériumi forrás aggodalmának adott hangot a menekültáradat további lehetséges növekedésével kapcsolatosan, mivel állítása szerint az európai titkosszolgálatok arról tájékoztatták a görög hatóságokat, hogy nemrég mintegy félmillió afgán érkezett Törökországba Iránból és Irakból.