Ellenállás Soros-módra

Külföldi társszervezetek segítségével fejlesztené tovább az illiberális demokráciákkalszembeni fellépést a Magyar Helsinki Bizottság, ezúttal a hírhedt józsefvárosi Aurórában

Kacsoh Dániel – 2018.09.22. 02:51 –

Orosz, lengyel, ír és izraeli NGO-kat képviselő vendégekkel elemezteti a Helsinki Bizottság az illiberális demokráciákkal szembeni ellenállás lehetőségeit. Korábban külön kiad­ványt is szenteltek a témának.
Hogyan álljunk ellen az illiberális demokráciának? – ezzel a címmel szervez panelbeszélgetést – angol nyelven – október 2-ára a Magyar Helsinki Bizottság. Az eseményre orosz, lengyel, ír és izraeli civil szervezetek képviselőit hívták meg, akik arról beszélnek majd, a „társadalom és a kutyaszorítóba került civil szervezetek mit tehetnek, hogy esélye maradhasson a civil életnek”.

A helyszín a józsefvárosi Auróra nevű szórakozóhely, amelyet korábban a kerületi önkormányzat közbiztonsági okokra hivatkozva bezáratott, ám továbbra is üzemel. A Helsinki Bizottság egyébként nem először vet fel hasonló témát, megírtuk, tavaly januárban többnyelvű kiadványt is összeállítottak – A beteg demokráciákkal szembeni ellenállás Európában címmel – a TASZ-szal közösen. Ennek előszavában az Orbán-kormány elleni küzdelemre szólító egykori szabaddemokrata Haraszti Miklós arról értekezett, hogy a „civil aktivizmus áll a legközelebb ahhoz az ősenergiához, amely kitölti a demokratikus társadalmak szabadságát, s ha kell, meg is újítja magát a szabadságot”. Az egykori SZDSZ-es politikus szerint azonban ma ezt Magyarországon nem, hogy megrágalmazzák, hanem egyenesen bűncselekménnyé nyilvánítják, így akadályozva meg, hogy az adott szervezetek megszólítsák a társadalmat, s „ellenőrzést gyakoroljanak a kormányzat felett”.

A Helsinki Bizottság amúgy a napokban közölte, továbbra is minden lehetséges fórumon fellép „a civilek elleni kormányzati intézkedésekkel szemben, a nyilvánosság és a jog erejét is használja ennek érdekében”. Bejelentették, hogy panaszt nyújtottak be az Alkotmánybírósághoz és az Emberi Jogok Európai Bíróságához a „menedékkérők segítőit börtönnel fenyegető új büntetőszabályok” miatt. A bevándorlási különadót, amit nem hajlandók befizetni, csak Strasbourgban támadták meg.