Cél az elsődleges munkaerőpiac

Szociális szövetkezeti formát is ki kell alakítani

Putsay Gábor – 2018.09.15. 01:38 –

A kormány szándékai szerint a közfoglalkoztatottak létszámát a piac igényeihez igazítanák.
Az álláskeresők száma Magyarországon 2010-ben még meghaladta az 580 ezret, mára azonban a kormány gazdaságélénkítő lépéseinek, többek között a közfoglalkoztatási program elindításának köszönhe­tően 251 ezerre csökkent, és arra törekednek, hogy számuk tovább mérséklődjön – mondta tegnap Pogácsás Tibor, a Belügyminiszté­rium önkormányzati államtitkára a IV. Országos Közfoglalkoztatási Kiállítás és Vásár megnyitóján. A rendezvény novemberben zárul Csongrád megyében. A közfoglalkoztatás jövedelemhez juttatja a programban részt vevőket és családjaikat, hozzájárul egy-egy közösség előrejutásához, és fontos szerepe van abban is, hogy az emberek megtarthassák önbecsülésüket – fűzte hozzá a távirati iroda beszámolója szerint az államtitkár.

Pogácsás Tibor kiemelte, a kormány azon dolgozik, hogy a közfoglalkoztatottak száma a piaci igényeknek megfelelően csökkenjen, hogy az ebben a formában dolgozók át tudjanak lépni az elsődleges munkaerőpiacra, hiszen ez bizonyítja a közfoglalkoztatás sikerességét. Ugyanakkor a jelenlegi átalakuló munkaerőpiaci környezetben a munkaadók kihívásként élik meg a közfoglalkoztatottak számának folyamatos visszaesését. Az államtitkár szerint a munkáltatóknak megoldást jelenthet a foglalkoztatási szerkezet újragondolása, a szociális szövetkezeti forma kialakítása.

A Belügyminisztérium adatai szerint 2018 első félévében átlagosan 148 ezer ember vett részt a közfoglalkoztatásban. A legfrissebb, 2018. júniusi adatok szerint 142 900 volt a közfoglalkoztatottak száma. A tárca arról is beszámolt, hogy 2018-ban a „Start-munkaprogram” kiadási előirányzata 225 milliárd forint, 2019-ben pedig a jövő évi költségvetés értelmében 180 mil­liárd forintot fordíthatnak a közfoglalkoztatásra.