Új szolgáltató központot nyitott a Ford Budapesten

Szijjártó Péter: A regionális centrumok egyre több magasan képzett magyar fiatalnak kínálnak olyan munkalehetőséget, ami miatt nem érdemes külföldre távozni

Zováthi Domokos – 2018.09.15. 01:35 –

Megnyitotta új, budapesti regionális szolgáltató központját az amerikai Ford. Szijjártó Péter külügyminiszter hangsúlyozta, jó esély van arra, hogy a magyar autóipar az év végén is a valaha mért legjobb teljesítményét nyújtsa.

Molnár Viktor és Szijjártó Péter 20180915 Molnár Viktor és Szijjártó Péter – teljessé vált a hazai autóipari paletta (Fotó: Ficsor Márton)

A hazai autóipari paletta teljessé válik azzal, hogy a termelés és a kutatás-fejlesztés mellett egy nagy világmárka Magyarországra hozta a termelést támogató adminisztratív központját – mondta tegnap Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Ford új regionális szolgáltató központjának megnyitóján. Kiemelte, hogy az új centrummal a Ford legnagyobb európai adminisztratív központja hazánkban jön létre. Szijjártó Péter külügyminiszter hangsúlyozta, hogy Magyarország és a Ford együttműködése fontos mérföldkőhöz érkezett, amelyet újabbak is követnek majd, és jövő év végére a cég hétszáz munkatársat foglalkoztat majd Magyarországon, döntően diplomás, nyelveket beszélő fiatal szakembereket. Az Euró­pa összes piacát kiszolgáló árazási és gyártástervezési funkció mellett innen látják majd el az autóipari vállalat európai, közel-keleti és afrikai országainak HR-feladatait – tette hozzá a tárcavezető.

Az első félévben nyolc százalékkal nőtt az autóipar termelési értéke a tavalyi rekordévhez képest és tavaly fordult elő először a magyar nemzetgazdaság történetében, hogy nyolcezermilliárd forint fölött volt az autóipar termelési értéke. Idén az első hat hónap után már 4500 mil­liárd forint fölött jár ez az érték, így jó esély van arra, hogy a magyar autó­ipar az év végén is a valaha mért legjobb teljesítményét nyújtsa – tette hozzá. A külgazdasági miniszter kitért arra, a hazai autó­ipar versenyképességét mutatja nemzetközi összehasonlításban, hogy a Magyarországon előállított autóipari termékeknél és szolgáltatásoknál 90,9 százalékos az export aránya, és már 167 ezren dolgoznak ebben az iparágban. Idén nyáron a Mercedes elkezdte építeni második gyárát Kecskeméten, az Audi gyártani kezdte az elektromos motorokat Győrben, a BMW bejelentette, hogy Magyarországon építi fel új gyárát, a Peugeot-val megállapodtak, hogy a szentgotthárdi gyárba hozzák két új modelljük motorjainak gyártását. A szolgáltató központok egyre több magasan képzett magyar fiatalnak kínálnak olyan munkalehetőséget, hogy nem érdemes a külföldre távozás gondolatával foglalkozni – hangsúlyozta a tárcavezető. Az Európai Unión kívül Magyarország legfőbb exportpiaca az Amerikai Egyesült Államok, az első fél évben ötszázalékos bővüléssel csaknem elérte a három milliárd dollárt a kétoldalú kereskedelmi forgalom.

Molnár Viktor, a Ford regionális igazgatója elmondta, hogy az új irodával a Ford Magyarországon már három helyszínen van jelen, és 99 százalékban magyar munkaerőt foglalkoztat. A vállalat magyarországi munkavállalóinak száma az elmúlt öt évben megháromszorozódott, az új szolgáltató központ munkatársaival együtt meghaladja az ötszázat, ami folyamatosan nő.


Több száz munkahely létesül Újhartyánban

Stratégiai megállapodást írt alá a kormány a svájci Rehau-Automotive vállalatcsoporttal, ennek keretében 7,1 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyújt a cég második gyártóüzemének létrehozásához – mondta a külgazdasági és külügyminiszter Újhartyánban tegnap. Az Újhartyánban felépülő autóalkatrész-gyártó üzem alapkőletételéli ünnepségén Szijjártó Péter arról beszélt, hogy a cég negyenmilliárd forintos magyarországi beruházásával csúcstechnológiás gyártási technológiával állít elő műanyag gépjármű lökhárítókat, és több mint hatszázötven új munkahelyet létesít. Hozzátette, stratégiai megállapodást a kormány csak olyan cégekkel köt, amelyek tevékenysége kimutatható a magyar nemzetgazdaság szempontjából. Eddig mintegy nyolcvan vállalattal írt alá a kormány stratégiai együttműködési megállapodást – fűzte hozzá a miniszter. (MOA)