Javul a pénzügyi tudatosság hazánkban

A lakossági hitelfelvételnél jelentős összeget lehet megtakarítani a futamidő alatt, ami nagyobb fogyasztásbővülést hoz

Viland Gabriella – 2018.09.13. 00:36 –

Magyarországon számos olyan nonprofit szervezet működik, mely pénzügyi információval, tanácsadással a lakosság széles körét el tudja érni, és hitelesen végzi a tevékenységét. A tudatosság további növelése és a pénzügyi ismeretek terjesztése érdekében pályázatot írnak ki a közeljövőben.

Balog László 20180913 Balog László: Mérlegeljünk pénzügyi döntés előtt (Forrás: PM)

A pályázatot a pénzügyi fogyasztóvédelemmel foglalkozó nonprofit szervezeteknek írják ki hamarosan negyvenmillió forint kerettel – jelentette be Balogh László, a Pénzügyminisztérium pénzügypolitikáért felelős helyettes államtitkár tegnap az Okosan a Pénzzel konferencián, Budapesten. Magyarországon számos olyan nonprofit szervezet működik, amely már bizonyította, hogy pénzügyi információval, tanácsadással a lakosság széles körét el tudja érni, és hitelesen végzi a tevékenységét.

A kormány által kiírt, 2023-ig tartó terv célja a köznevelési rendszeren belül a pénzügyi ismeretek terjesztése, a háztartások pénzügyi stressztűrő képességének erősítése, a körültekintő pénzügyi döntéseket támogató infrastruktúra kialakítása, az öngondoskodás elterjesztése, az alapszolgáltatásokhoz való hozzáférés erősítése, a készpénzkímélő fizetési eszközök használatának ösztönzése, a körültekintő hitelfelvétel elősegítése. Felmérések szerint bár javul Magyarországon a pénzügyi tudatosság, de még mindig gyenge pont a tervezés.

A lakosság többsége pénzügyi döntés előtt kevésbé van tisztában a mérlegelendő kockázatokkal – mondta Balogh László. A pénzügyi tudatosság erősödése a makrogazdaságra is kedvezően hat, a jelzáloghitel-felvételnél a kockázat és a lehetőség megfelelő mérlegelése esetén jelentős összeget lehet megtakarítani a futamidő alatt, ami a családoknál marad, és fogyasztásbővülést hozhat.