Júliusban 6,2 százalékkal nőtt az ipari termelés

Az ipari export volumene 3,9 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit

MH/MTI – 2018.09.12. 10:03 –

Júliusban az ipari termelés volumene 6,2 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, a munkanaphatástól megtisztított adat 3,9 százalékos növekedést mutat, mivel idén eggyel több munkanap volt júliusban, mint tavaly - közölte szerdán kiadott második becslésében a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az előző hónaphoz mérve a szezonálisan és munkanap hatással kiigazított kibocsátás 2,0 százalékkal csökkent az előző havi 1,2 százalékos zsugorodás után.

ITM: Több iparág is jól teljesített
Júliusban az előző év azonos időszakához képest jobban teljesített a gumiipar, a vegyipar, az elektronikai területek, utóbbiból kiemelendő a híradástechnika, ahol nyáron sem állt le a termelés - mondta Pomázi Gyula, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) helyettes államtitkára szerdán az M1 aktuális csatornán az ipari termelés adataira reagálva. Pomázi Gyula kiemelte: a járművek összeszerelése a nyári termelési programok miatt 6,4 százalékkal csökkent, ugyanakkor a járműalkatrészek gyártása 5,7 százalékkal nőtt. Közölte, hogy az ipari export 3,9 százalékkal emelkedett, amiben 17,2 százalékos növekedésével az elektronikai gyártók  játszottak fontos szerepet.
A helyettes államtitkár szerint az iparnak a következő időszakban három hajtóereje lesz: a nemzetközi bizalmi indexek javulása, a belföldi és az export rendelésállomány bővülése, illetve a termelői kapacitások folyamatos növelése, az iparvállalatok hatékonyságának javulása. Fékező erőként jelenik meg, hogy egyre több betöltetlen állás van az iparban is.
Kitért arra is, hogy az ipar bővülését kormányzati intézkedések segítik. Példaként említette a társasági adókedvezményt és azt, hogy az ágazat olyan összetett támogatási programot kap, amely a következő időszakban meghatározó lesz. Ebbe beletartozik a munkaadókkal, munkavállalókkal kötött bérmegállapodás és megjelennek a befektetési támogatások, az automatizálást, hatékonyságot növelő intézkedések is - tette hozzá.

 

A feldolgozóipari termelés negyedét képviselő járműgyártás kibocsátása 6,4 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. A közúti járműalkatrész gyártásának volumene 5,7 százalékkal nőtt, miközben a közúti gépjármű gyártásáé - nyilvánvalóan a nyári karbantartások és típusváltással is összefüggő leállások miatt - 19,7 százalékkal visszaesett. A feldolgozóipari termelés mintegy 12 százalékát adó számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása 16,8 százalékkal bővült. A feldolgozóipari termelésből 11 százalékkal részesülő élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása 5,8 százalékkal emelkedett az előző év azonos hónapjához viszonyítva. Ezen belül a húsfeldolgozás, -tartósítás, húskészítmény gyártása 12,5 százalékkal emelkedett.

Az ipari export volumene 3,9 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. A feldolgozóipari exportértékesítés 33 százalékát képviselő járműgyártás kivitele 6,1 százalékkal visszaesett, a feldolgozóipari export 15 százalékát adó számítógép, elektronikai, optikai termékek exportja 17,2 százalékkal nőtt, de a villamosgépek kivitele is 17,8 százalékkal nőtt az előző három hónap kétszámjegyű növekedését folytatva. A vegyipar 9,2, a gumiipar 13,7 százalékkal növelte kivitelét tavaly júliushoz képest, az élelmiszerexport 2,3 százalékkal nőtt. 

 Az ipar belföldi értékesítése 8,3, ezen belül a feldolgozóiparé 12,4 százalékkal nőtt az előző év azonos hónapjához képest. A járműipar belföldi eladásai 10,5 százalékkal maradtak el a tavaly júliusitól, a számítástechnikai cégek belpiaci értékesítése idén egész évben alacsonyabb az egy évvel korábbinál, júliusban 4,4 százalékkal csökkent az előző havi 18,4 százalék után. A vegyipar belföldi eladásai 18,8, a gumiiparé 31,1, a gyógyszerek forgalma 13,2 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, az élelmiszeripar 6,3 százalékkal növelte értékesítését.

A megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelésének volumene 12,0 százalékkal nagyobb volt a 2017. júliusinál. Az új belföldi rendelések 15,4, az új exportrendelések 11,4 százalékkal nőttek. Az összes rendelésállomány július végén 1,1 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. Az exportrendelések állománya 19 hónapja alacsonyabb az egy évvel korábbinál, júliusban 1,8 százalékkal maradt el, a belföldi rendelések 8,2 százalékkal múlták felül a tavaly júliusiakat.

Az év első hét hónapjában az ipari termelés 3,9 százalékkal emelkedett. Az összes értékesítés 64 százalékát adó külpiaci eladások volumene 1,9, a 36 százalékot képviselő hazai értékesítésé 6,1 százalékkal nőtt.