Bakondi: Több mint tízezer migráns van a balkáni útvonalon

Kiszámíthatatlan, hogy a szír háború alakulásának függvényében milyen további nyomás éri a magyar határt

MH/MTI – 2018.09.12. 09:30 –

A balkáni útvonalon jelenleg is több mint tízezer migráns van - mondta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója.

Bakondi György szerint kiszámíthatatlan, hogy a szír háború alakulásának függvényében milyen további nyomás éri a magyar határt. 
Készen kell állni - szögezte le a főtanácsadó, hozzátéve: a határőrizeti rezsim akkor működhet eredményesen és szolgálhatja a magyar emberek biztonságát, ha a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet érvényben van.

A Sargentini-jelentés kapcsán Bakondi György azt mondta: jól látható, hogy akik 2015 óta a migráció szervezésében, irányításában, a tömeges, ellenőrzés nélküli beáramlás fenntartásában politikai vagy gazdasági okokból érdekeltek, azok mindent megtesznek.

A főtanácsadó szerint a migráció megítélése kapcsán megváltozott a politikai harc. Ebben jól érzékelhető a két fél álláspontja: az egyik oldalon az állampolgárok és Európa biztonságát szeretnék megvalósítani, míg a másik oldalon egy liberális, szélsőliberális csoportosulás az eddigi uniós politikát szeretné folytatni. 

Úgy gondolják, a tömeges illegális beáramlás jó dolog, és a nemzetek visszaszorítását, a tagállamok hatásköreinek csökkentését szeretnék elérni - fejtette ki Bakondi György.