Központosított népegészségügy

Egy kézben a járványügy, az egészségfejlesztés és a közegészségügy

Vitéz Anita – 2018.09.12. 01:20 –

Október elsején az Országos Közegészségügyi Intézet (OKI) elnevezése Nemzeti Népegészségügyi Központra (NNK) változik, vezetője az országos tiszti főorvos lesz. Az erről szóló kormányrendelet a Magyar Közlöny hétfői számában jelent meg.
A rendelet szerint az Emberi Erőforrások Minisztériuma országos tiszti főorvosi feladatokért felelős helyettes államtitkára által irányított szervezeti egységek az NNK-ba olvadnak be, így októbertől az NNK látja el mindazon feladatokat, amelyek szeptember 30-ig az előbbiek feladatkörébe tartoztak.

Ennek értelmében feladatai a járványügy, az egészségfejlesztés és a közegészségügy területére terjednek ki. Az utóbbihoz tartozik a környezet- és település-egészségügy, élelmezés-egészségügy, táplálkozás-egészségügy, sugáregészségügy, kozmetikai termékek egészségügyi megfelelősége, kémiai biztonság, valamint a gyermek- és ifjúságügy. Az NNK az ország egész területén illetékes, részt vesz az országos népegészségügyi programok kidolgozásában, és irányítja, szervezi, koordinálja a programok végrehajtásának területi és helyi feladatait, továbbá ellátja a szakfelügyeletet.