A balti és a lengyel kultúra vonzásában

Európai Hidak: Arvo Pärt műveit is játsszák majd a Müpában az Európai Hidak fesztiválon

Zsiray-Rummer Zoltán – 2018.09.11. 03:19 –

Szeptember 16-tól tíz napon át az Európai Hidak fesztivál középpontjában a balti államok és Lengyelország kultúrája áll. A Müpa és a Budapesti Fesztiválzenekar rendezvényén komoly- és könnyűzenei koncertekkel, filmekkel, tárlatokkal, irodalmi esttel várják a közönséget. A hangversenyek egyik főszereplője lesz a világhírű Arvo Pärt észt komponista művészete.

Warsaw-Village-BandA Warsaw Village Band produkcióiban jelen van a városi és a falusi kultúra, a múlt és a jövő, az archaikus és a modern eszköztár, illetve a keleti és a nyugati világ (Fotó: Müpa)
Piotr Anderszewski világhírű lengyel zongoraművész és a Sinfonia Varsovia koncertjével kezdődik szeptember 16-án a Művészetek Palotája és a Budapesti Fesztiválzenekar közös rendezvénye, az Európai Hidak fesztivál. Ezúttal a függetlenségük kikiáltásának századik évfordulóját ünneplő Észtország, Lettország, Litvánia és Lengyelország kultúrája áll a középpontban a közlemény szerint. A nyitó hangversenyen Andrej Borejko orosz dirigens vezényel, a műsoron a 20. századi lengyel és balti művek mellett egy Kodály-darab is szerepel.

Igazi különlegesség lesz a Budapesti Fesztiválzenekar szeptember 21-i, 22-i és 24-i koncertje: a litván Mikalojus Konstantinas Ciurlionis és a lett Peteris Vasks művei mellett az egyik legtöbbet játszott ma élő szerző, az észt Arvo Pärt két alkotását játsszák: a 42. és 43. zsoltár szövegéből készült Como cierva sedienta című, szoprán hangra és zenekarra írt darabját, Sylvia Schwarz közreműködésével, valamint a Te Deumot, a nyíregyházi Cantemus Kórussal.

A sokak szerint a gregorián zenéhez hasonlatosan dolgozó komponistát egy kiállítás is bemutatja, szeptember 21-én pedig egy róla szóló dokumentumfilmet vetítenek. Szeptember 25-én a zenekar észt szerzők műveit játssza, Tonu Korvits és Eduard Tubin egy-egy szerzeményét, valamint Erkki-Sven Tüür két művét, közülük az egyiket a koncert szólistája, a portugál marimbaművész Pedro Carneiro számára komponálta. Másnap, a záró eseményen az együttes barokk koncertet ad, lengyel szerzők és Bach műveivel.

A könnyűzene képviseletében fellép majd szeptember 19-én a Sus Dungo, amelynek hat fiatal tagja a zenei paletta szinte összes hangszerét megszólaltatja, a harmonikától kezdve a furulyán és fuvolán át a különféle ütős és húros hangszerekig, de még zongorán és a xilofonszerű metallofonon is játszanak majd. Az elektronikus zenét neofolkos motívumokkal dúsító litván Golden Parazyth utánuk következik. A 4 Pianos négy lengyel zongoristája szeptember 20-án ad koncertet, Chopintől a Depeche Mode-ig kalandoznak improvizációkkal. Szeptember 21-én a Warsaw Village Band lép fel, amely a produkcióiban közös hangot talál a városi és a falusi kultúra, a múlt és a jövő, az archaikus és a modern eszköztár, illetve a keleti és a nyugati világ között. Szeptember 23-án pedig a világzene ünnepelt hegedűs-énekese, az észt Maarja Nuut az elektronikus zenész Ruum társaságában, az új, októberben megjelenő közös albumuk anyagával érkezik.
Az ingyenes filmvetítéseken látható lesz a Riga védői című történelmi film, amely az 1919. novemberi eseményeken alapszik, míg Violetta Rotter-Kozera dokumentumfilmje a lengyel zeneszerző, Henryk Mikolaj Górecki 1990-es évek elején fellángolt hatalmas népszerűségét és egy neki címzett levélből kibontakozó felkavaró történetet mutat be.

A 100 év együtt című művészeti vizualizációs projekt fotókon és dokumentumfilmen keresztül a Litván Köztársasággal egyidős emberek és családjuk visszaemlékezéseit, élettapasztalatait és történeteit ábrázolja, a 2017-es November című film pedig az észt Andrus Kivirähk regénye, az utóbbi húsz évben bestsellerré vált Rehepapp (Ördöngös idők) alapján készült. Az irodalom rajongóit Witold Gombrowicz műveire épülő esttel várja a fesztivál. Az előadás alapját a szerző emigrációban írt Naplója adja, ám a három dráma – az Yvonne, burgundi hercegnő, az Esküvő és az Operett – mellett a Gombrowicz-próza néhány alakját is megidézik Kátai Kinga, Sorbán Csaba, Szalontay Tünde és Sztarenki Pál közreműködésével.

Mindezeken túl a fesztiválon különleges installációk, kiállítások – a lett népviseletről, a Chopin-művek virtuózaként ismert Ignacy Jan Pade­rewski zongoraművészről –, valamint ingyenes koncertek is várják a látogatókat.