Jól állunk a nyelvtanulással

Az EU lakosságának legalább a kétharmada nem csak az anyanyelvén beszél

Szalai Laura – 2018.09.07. 04:21 –

A magyar gyerekek nyolcvanöt százaléka tanul idegen nyelvet, ezzel a középmezőnyben helyezkedünk el Európában, megelőzzük például Németországot és Belgiumot – ismerteti egy témában készült elemzés.

Míg az amerikai gyerekek közül csak minden ötödik tanul idegen nyelvet, Európában nem egy olyan ország van, ahol valamennyi diák tud az anyanyelvén kívül legalább egy nyelven beszélni a középiskola végére – ez derül ki a Pew Research Center amerikai közvélemény-kutató augusztus közepén publikált elemzéséből.

Ahogy arról már korábban is írtunk, Európában a gyerekek jellemzően hat- és kilencéves kor között kezdik el az első idegen nyelvet tanulni, illetve több mint húsz országban kötelező legalább egy évig egy másodikat is elsajátítani. A Pew Research Center beszámolója az Eurostat számaira hivatkozva azt írja, hogy a huszonkilenc európai országból, amelynek az erre vonatkozó adatai elérhetők, huszonnégyben a gyerekek legkevesebb nyolcvan százaléka tanul idegen nyelvet, tizenöt államban ráadásul ugyanez az arány eléri a kilencvenet is. Hét országban – Liechtensteinben, Luxemburgban, Máltán, Norvégiában, Ausztriában, Romániában és Franciaországban – az általános és középiskolás gyerekek száz százaléka tanul egy idegen nyelvet. Alig marad le Ciprus és Horvátország, ahol ugyanez az arány kilencvenkilenc százalék, Lettország és Lengyelország pedig kilencvennyolc százalékkal büszkélkedhet.

Magyarország is viszonylag jól áll, nálunk az idegen nyelvet tanuló gyerekek aránya nyolcvanöt százalék, ezzel a tizenkilencedikek vagyunk a vizsgált európai országok sorában. Érdekesség, hogy megelőzzük például Németországot, valamint Dániát is. Az elemzés emlékeztet arra is, hogy még azokban az európai országokban is, ahol a legalacsonyabb az idegen nyelvet tanuló gyerekek aránya – például Belgiumban a diákok hatvannégy százaléka, Portugáliában hatvankilenc százaléka tanul valamilyen idegen nyelvet –, a többség legalább egy nyelvet megtanul a középiskola végére.

Eközben, mint arra a Nyelvparádé elnevezésű, most pénteken és szombaton zajló rendezvény közleménye rámutatott, itthon a felnőtt lakosság mindössze harminchét százaléka beszél idegen nyelvet, ezzel az adattal utolsók vagyunk az Európai Unió tagországai között. A 2017-es felmérés szerint az uniós átlag hatvanhat százalék, tehát az EU lakosságának kétharmada beszél legalább egy nyelven az anyanyelvén kívül.