Kevesebben nyelvvizsgáztak

Tavaly a legtöbben, körülbelül negyvenhatezren a 14–19 év közöttiek körében próbáltak bizonyítványt szerezni

Szalai Laura – 2018.08.27. 02:12 –

Tavaly csaknem 117 ezren mentek el nyelvvizsgázni, ebből a legtöbben, körülbelül 84 ezren angolból próbáltak bizonyítványt szerezni – ez derül ki az Oktatási Hivatal Nyelvvizsgáztatási Akkreditációs Központja adataiból.
Kevesebben nyelvvizsgáztak tavaly, mint egy évvel korábban: míg 2016-ban összesen 134 520-an mentek el vizsgázni, tavaly ez a szám 116 759 volt. Utóbbiból a sikeres nyelvvizsgák száma valamivel kevesebb, mint 75 ezer volt.

A legnépszerűbb nyelvnek továbbra is az angol bizonyult, ugyanakkor 2017-ben jóval kevesebben – összesen 83 796-an – vizsgáztak, mint 2016-ban, amikor is 96 041-en próbáltak bizonyítványt szerezni. Tavaly egyébként a sikeres angolnyelv-vizsgák száma körülbelül 55 ezer volt.

A második legnépszerűbb nyelvnek tavaly is a német bizonyult, amelyből 235 44-en vizsgáztak, ez körülbelül négyezerrel kevesebb, mint egy évvel korábban. Németből összesen 13 830-an kaphatták kézhez a bizonyítványukat 2017-ben. Ha a kor szerinti bontást nézzük, tavaly a legtöbben, összesen 46 411-en a 14–19 év közöttiek körében nyelvvizsgáztak, a 20-24 évesek között pedig csaknem 32 ezren voltak a vizsgázók.

A szintek szerinti megoszlás alapján a legtöbben, körülbelül 95 ezren középfokú nyelvvizsgán vettek részt, felsőfokon pedig 15 568-an vizsgáztak.

Ismert, hogy idén január elsejétől az állam minden harmincöt év alatti fiatalnak megtéríti egy legalább komplex középfokú nyelvvizsga díját. Lapunk júliusban megírta, hogy az év első felében összesen 9148 nyelvvizsga-támogatás iránti kérelem érkezett a Magyar Államkincstár Nyugdíjfolyósító Igazgatósághoz. Az állami hozzájárulásra 3290 kérelmező volt jogosult, és az érintettek számára csaknem százmillió forint összegű támogatást fizetettek ki.

Ugyancsak a nyelvtanulást elősegítő kormányzati kezdeményezés, hogy újraindul a diplomamentő program, amelyben körülbelül ezernégyszázan vehetnek majd részt szeptembertől, és összesen négyszázmillió forint áll rendelkezésre a tanfolyamokra. Erre szükség is van, hiszen júniusig elejéig csaknem százezer olyan képzést tartott nyilván a Felsőoktatási Információs Rendszer, amely esetében a hallgató sikeres záróvizsgát tett, de az oklevelét nyelvvizsga hiányában még nem kapta meg.

A nyáron egyébként a Nemzeti Versenyképességi Tanács javaslatokat tett a nyelvtanulás hatékonyságának növelése érdekében, így többek között a nyelvtanulási diákhitel bevezetését, az idegennyelvi táborok ösztönzését, valamint a külföldi filmek feliratozásának előtérbe helyezését javasolja a kormánynak.