Orbán Viktor a legfontosabb politikus Európában

Amerikai történész elemezte a magyar kormányfőnek az európai kontinensen betöltött szerepét

MH – 2018.08.15. 10:50 –

Daniel Pipes amerikai történész szerint Európában egyetlen kormányfő sem beszél úgy, mint Orbán Viktor. Az amerikai történész a The Washington Times című lapban elemezte a magyar miniszterelnök európai térhódítását.

Pipes szerint Orbán Viktor nyilatkozataival Európa-szerte elfogadott konszenzusokat bont le. „Szókimondóan konzervatív – vagy az ő terminológiájában »illiberális« – célokat vázol fel annak érdekében, hogy megvédje a keresztény életmódot, és visszaszorítsa a muszlim befolyást. Ezzel a beszédmóddal Orbán arra bátorította a lengyel, osztrák, olasz és német választókat, hogy mondjanak nemet a további ellenőrizetlen bevándorlásra" – írja a történész a 888.hu beszámolója szerint.

Pipes arról is írt, hogy a nyugatiak, és főleg a sajtójuk hajthatatlanul bírálják a magyar kormányfő politikáját (egy-két bírálatot a szerző is jogosnak tart), egyes bírálatokat ugyanakkor túlzónak és igazságtalanmnak tart. Pipes meg is említi, hogy Magyarországon az antiszemita indíttatású incidensek száma radikálisan csökkent, Európában hazánk a legbiztonságosabb hely a vallásukat aktívan gyakorló zsidók számára. A történész arra is kitért, hogy a Soros-kampány sem nevezhető antiszemitának. A kontinensen pedig a budapesti kormánynak vannak a legjobb kapcsolatai Izraellel – tette hozzá.

A 888.hu arra is emlékeztet: Daniel Pipes egy korábbi cikkében azt a kérdést tette fel, hogy ma ki számít a legfontosabb politikusnak Európában? Majd rövid körkép után ezt a felsorolást közölte:

 

10. Siv Jensen - Norvégia,

9. Christoph Blocher - Svájc,

8. Robert Fico - Szlovákia,

7. Milos Zeman - Csehország,

6. Markus Söder - Bajorország,

5. Heinz-Christian Strache - Ausztria,

4. Horst Seehofer - Bajorország, Németország,

3. Matteo Salvini - Olaszország,

2. Jaroslaw Kaczynski - Lengyelország,

1. Orbán Viktor - Magyarország.

Az amerikai történész olyan kérdéseket feszegetett korábbi cikkeiben is, amelyek ma is érvényesek. Többek között azzal, hogy miért nyitják ki a világ leggazdagabb, legműveltebb, legszekulárisabb, legnyugodtabb és leginkább homogén országai kapujukat olyan emberek előtt, akik a legszegényebb, legkevésbé fejlett, legvallásosabb és a legbizonytalanabb országokból érkeznek, hogy döntően keresztény többségű országok miért engednek be muszlim migránsokat, hogy miért bélyegzik meg Európa legismertebb politikusai (mint például Angela Merkel) azokat a politikusokat, értelmiségeket, akik veszélyt látnak a bevándorlásban, amely viszont minden bizonnyal megváltoztatja a kontinens arcát.

Pipes szerint a kérdésekre az egyik válasz az az, hogy Európának bűntudata van. A brit és a francia gyarmatosítások és a náci Németország rémtettei mai napig ott lebegnek sokak szemei előtt. A másik válasz az európai lakosság fogyatkozása, vagyis a születésszám csökkenése.