Meghalt öt hegymászó a Mont Blanc-on

Nem tanácsos felmászni a 4810 méteres csúcsra, sem egyéni turistaként, sem vezetővel

MH/MTI – 2018.08.10. 21:55 –

Öt hegymászó holttestére bukkantak francia mentőcsapatok pénteken a Mont Blanc hegység francia oldalán, a már azonosított három áldozat olasz nemzetiségű - közölte a Chamonix-ban működő magashegyi csendőrségi egység (PGHM).

A PGHM tájékoztatása szerint a mentőcsapatok lehozták a héten eltűnt két férfi - a 31 éves Luca Lombardini és 28 éves öccse, Alessandro -, valamint a 27 éves Elisa Berton holttestét. 

További két holttestet is találtak a közelükben, de az utóbbi áldozatokat még nem azonosították.

A három olasz hegymászó eltűnését már kedden bejelentették, nem sokkal az után, hogy nekivágtak a hegy francia oldalának.

A nyomozás jelenlegi pillanatában még nem tisztázott a túrázók eltűnésének és halálának pontos oka. 

A francia hatóságok nemrégiben azt tanácsolták a turistáknak, hogy halasszák el az Alpok legmagasabb hegye, a Mont Blanc megmászását a legnépszerűbb útvonalon, mert a hosszan tartó szárazság és a hőhullám miatt megnőtt a kőomlás veszélye.

Haute-Savoie megye és Saint-Gervais közös közleményben figyelmeztette a hegymászókat, hogy ne használják a szokványos útvonalat, az úgynevezett Gouter-folyosót. 

A közlemény szerint a helyzet napról napra romlik, és nem tanácsos felmászni a 4810 méteres csúcsra ezen az útvonalon, "sem egyéni turistaként, sem vezetővel".

A közlemény azt ajánlja a látogatóknak, hogy forduljanak az idegenforgalmi hivatal helyi kirendeltségeihez, amelyek alternatív túraútvonalakat tudnak ajánlani, és tájékoztatnak a betartandó biztonsági rendszabályokról.