Lavrov: Moszkva tiltakozik az újabb amerikai szankciók miatt

Az orosz külügyminiszter telefonon tárgyalt Mike Pompeóval

MH/MTI – 2018.08.10. 20:16 –

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter pénteken "kategorikusan elutasította" az újabb amerikai oroszellenes szankciókat abban a telefonbeszélgetésben, amelyet amerikai kollégájával, Mike Pompeóval az utóbbi kezdeményezésére folytattak. 

Az Egyesült Államok Oroszországgal szemben szerdán újabb büntetőintézkedések bevezetését jelentette be, ami miatt a rubel árfolyama kétéves mélypontra süllyedt, és jelentősen megnőtt az orosz kötvények és részvények eladása.

Lavrov a beszélgetés során "kategorikusan elutasította" az újabb washingtoni szankciókat, amelyeket az Egyesült Államok Oroszországnak a Szkripal-ügyben való állítólagos bűnrészessége miatt rendel el. Az egykori orosz-brit kettős ügynök és lánya márciusi nagy-britanniai megmérgezésével a brit kormány Oroszországot vádolja, ezt azonban Moszkva következetesen tagadja.

Az orosz külügyminiszter hangsúlyozta, hogy "sem az Egyesült Államok, sem Nagy-Britannia, sem bármely más ország a Salisburyben (a mérgezés helyszínén) történt incidens óta egyetlen olyan tényt sem mutatott be, amely alátámasztotta volna ezeket az állításokat".

A moszkvai külügyminisztérium közleménye szerint Lavrov és Pompeo megállapodtak abban, hogy folytatják a párbeszédet a Moszkva és Washington számára érdeklődésre számot tartó valamennyi kérdésben. 

A szerdai washingtoni bejelentés szerint az amerikai kormányzat augusztus 22-én büntetőintézkedéseket vezet be a Szkripal-ügy miatt Oroszországgal szemben. 90 nap múlva az amerikai hatóságok döntést hoznak egy Moszkva elleni második szankciós csomagról is, amennyiben Oroszország nem teljesíti a vele szemben támasztott feltételeket.