Az embertelen hőségé volt a főszerep csütörtökön a Szigeten

A buli igazán csak a naplemente után kezdődött, a Gorillaz pedig elvarázsolta a közönséget+GALÉRIA

MH – 2018.08.10. 10:47 –

A brutális hőséget követően az angol Gorillaz, a Cigarets After Sex, valamint Bonobo rázta fől a fesztiválozókat ezzel is mutatva, hogy a Sziget még csak most kezdődött.

sziget_gorillaz.JPG

Fotó: Magyar Hírlap Online

A délelőtti órákban túl sok mozgást nem lehetett tapasztalni a fesztivál területén, hacsak valami különösen fontos dolguk nem akadt a több napra érkezetteknek, akkor nem hagyták el a sátruk környékét. Érthető, hiszen az árnyékos helyek igen nagy része kempingként funkcionál, a brutális, 35 fokos hőségben pedig az igazán kemény arcokon kívül nem sokan akarnak a napon ácsorogni.

Ilyenkor szerencsére nem alakul ki hatalmas sorbanállás a különböző művészeti installációk, érdekes és eldugott helyszínek, minifellépések környékén, Magic Balázs is fáradhatatlanul varázsolta el a gyerekeket bűvésztrükkjeivel. A cirkuszi negyedben célba dobni, lőni, kalapot hajítani is lehetett, de a bátrabbak kipróbálhatták a római Igazság szája-szobor fesztiválosított változatát, bár egyelőre nem derült ki, hogy hazugság esetén ez a verzió leharapja-e az érintett ujjait, de ha igen, akkor egyértelműen az a legrosszabb diákmunka a fesztiválon.

Délután négykor a Nagy-szín-pad! 2018 versenyének győztese, az Apey & the Pea magyar metálegyüttes léphetett fel - értelemszerűen a Nagyszínpadon -, később Oscar and the Wolf és Bonobo jöttek, miközben a Mastercard Színpad by A38 nevű sátorban, melyet mindenki csak A38-sátornak hív, a holland Unknown Mortal Orchestra után az amerikai Cigarettes After Sex koncertje következett.

A dream pop, shoegaze, ambient pop és slowcore műfajokban játszó banda rendkívül minimalista színpadképpel - “fújjunk minél több szárazjeget, majd világítsuk meg fehérrel”-taktikát alkalmazva - és kellemes, de esti fesztivál-fellépésre nem annyira illő hangulattal készült arra, hogy meghódítsa a szeretkezések kiváló háttérzenéjének rajongóit.

sziget_levi_kp.JPG

Fotó: Magyar Hírlap Online

A csütörtöki nap esti koncertjét várta mindenki a legjobban, a Nagyszínpadon utolsóként a Gorillaz következett, akik bőven kárpótolták azokat, akik csalódtak az előző napi Kendrick Lamar-blama miatt. Az angol, alternatív rockban utazó, úgynevezett virtuális együttes frontembere, Damon Albarn most a legkevésbé sem volt virtuális, sőt, a védjegyükké váló képregényfigurák csak elvétve kerültek elő a hátuk mögé vetítve.

Talán idén ez volt az első olyan komoly Szigetes fellépő, aki igazán odatette magát, Albarn pedig nagyon megszerethette Magyarországot, hiszen két év alatt már harmadszor járnak itt a Gorillazzal. A Szigetet is nagyon élvezte, a koncert elején megjegyezte, hogy nem is tudja, milyen nyelven szóljon a közönséghez, annyi országból érkeztek, és pontosan ilyennek is kell lennie egy jó európai fesztiválnak.

Ezzel a közönség csütörtökön már maradéktalanul egyet tudott érteni.

A pénteki napon nagy fellépőknek számítanak: The Kooks, Parov Stelar, Lana del Rey.

Érdemes elnézni emellett Asaf Avidan, a The Biebers, a Fran Palermo és a 30Y koncertjére is.