Teljes erővel dübörög a Sziget

Minden programhelyszínen folyamatos a műsor - Hétfőre már nem lehet jegyet kapni+GALÉRIA

MH – 2018.08.09. 22:22 –

Elöljáróban egy szomorú hírrel kell szolgálnunk mindazoknak, akik hétfőn, augusztus 13-án akartak a Szigetre látogatni: nem lehet ugyanis már jegyet venni arra a napra, teltházas lesz a fesztivál. Mindazonáltal a többi nap is tartogat izgalmakat, ráadásul még belépőt is lehet kapni, úgyhogy kalandra fel, mindenkit vár a fesztivál.

sziget2-5A képre kattintva galéria nyílik - Fotó: Magyar Hírlap Online

Megjelentek az első statisztikák is, amelyek szerint szerdán, a Sziget első napján 68 ezren szórakoztak a fesztiválon, de a csütörtöki látogatószám sem elhanyagolható, hiszen Damon Albarn virtuális zenekara, a Gorillaz és a multiinstrumentalista producer-dj-zenész, Bonobo neve igencsak nagy vonzerő, még ha ezeket a produkciókat éppen a közelmúltban láthatta Budapest közönsége.

A rajzolt figurák bábmestere, Damon Albarn ritkán nyúl mellé, a Gorillaz pedig az elmúlt két évtized egyik legkreatívabb, legjátékosabb zenei agyszüleménye.

Az A38 Hajó szellemiségét tükröző Mastercard Színpad by A38 sátor ezúttal is a legaktuálisabb előadókat villantja meg a fesztiválon. A Cigarettes After Sex lebegő, kissé sötét, éteri zenéjével tért vissza tavalyi hajós koncertje után, a WhoMadeWho szórakoztató dalaival.

A Bacardí Arénában minden este 22 órától indul a party az elektronikus zenei színtér legnevesebb dj-ivel. Első este az EDM-világ egyik legismertebb figurája, Flux Pavilion alapozza meg az egész heti hangulatot, majd a Yellow Claw trap, moombahton dubstep duó fokozza tovább az extázist, de első este itt játszik Skrude & Sammiebeats, Dublic és a What So Not is.

Új helyszínt is avat a Sziget a Karaván Sátor képében: egy interaktív térről van szó, koncertekkel, a fellépőkhöz kötődő dokumentum-és játékfilm vetítésekkel, kulináris bemutatókkal és szakmai találkozásokkal. Itt egy igazi, színes forgatagba csöppenhet a szigetelő, ugyanis a Karaván Sátor vendégei olyan együttesek, énekesek lesznek, akik egy-egy országon belül egy etnikai kisebbséghez tartoznak, mégis megtartották saját, jellegzetes kultúrájukat. És mi is mesélne jobban egy-egy közösségről, mint az ünnepeik? A program alapját ezért olyan magyarországi és kelet-európai roma zenekarok adják, akik végigkísérték és a mai napig kísérik a helyi közösségek ünnepeit.

Mindegyik nap külön tematikára épül, egy-egy etnikum kultúráját ismerhetjük meg. Csütörtök este a magyar, a balkáni és a szláv cigányzene tarka világában merülhetett el a nagyérdemű, Rádzsasztántól Magyarországon át Spanyolországig. A zene mellett minden nap egy, az adott napon fellépő együtteshez köthető dokumentum-vagy játékfilmet is levetítenek, majd a közönséggel közösen az országuk vagy etnikumuk egy jellegzetes ételét is elkészítik.