Vitorlázás: Berecz Zsombor világbajnok

A tokiói olimpia első magyar kvótájának szerzője finndingi hajóosztályban diadalmaskodott

MH/MTI – 2018.08.09. 15:09 –

Berecz Zsombor aranyérmet nyert a Finndingi hajóosztályban csütörtökön a dániai Aarhusban zajló olimpiai kvalifikációs vitorlázó-világbajnokságon.

berecz zsomborBerecz Zsombor sikerével történelmet írt. Fotó: Magyar Vitorlás Szövetség/Cserta GáborA magyar szövetség honlapja szerint a csütörtöki éremfutam 6 csomós szélben indult, ami később 10 csomó körülire erősödött. A napot az összetett második helyéről kezdő Berecz végig vezetve, minden bójánál elsőként fordulva megnyerte a zárófutamot, a korábban élen álló, címvédő Max Salminen pedig csak a hetedik helyen ért célba, így a magyar sportoló megelőzte őt összetettben.

A tavalyi, balatonföldvári vb-n ötödik Berecz már szerdán - első magyarként - kvótát szerzett a 2020-as tokiói játékokra, most pedig a magyar vitorlássport első világbajnoki aranyérmese lett aktív olimpiai osztályban.

A 32 éves versenyző eddigi legnagyobb sikerét a 2016-os Európa-bajnokságon érte el, melyen ezüstérmet nyert. Aarhusi szereplése azt jelenti, hogy pályafutása negyedik olimpiájára készülhet: 2008-ban Pekingben a 29., 2012-ben Londonban a 21. lett Laserben, míg 2016-ban Rióban a 12. helyen végzett Finndingiben.

Vitorlázó-világbajnokság
Finndingi hajóosztály
1. Berecz Zsombor (Magyarország) 70 helyezési pont
2. Max Salminen (Svédország) 74
3. Pieter-Jan Postma (Hollandia) 76