Négyen kapták megosztva a matematika Nobel-díjának is nevezett Fields-érmet

A szervezet az 1936-ban alapított elismerést négyévenként ítéli oda 40 évesnél fiatalabb matematikusoknak a területükön elért kiemelkedő eredményekért

MH/MTI – 2018.08.01. 17:34 –

Caucher Birkar, Alessio Figalli, Peter Scholze és Akshay Venkatesh matematikusoknak ítélte oda a Nemzetközi Matematikai Unió a Fields-érmet, amelyet gyakran a matematika Nobel-díjának is neveznek.

Fields érme

Forrás: bbc.co.uk.com

A szervezet az 1936-ban alapított elismerést négyévenként ítéli oda 40 évesnél fiatalabb matematikusoknak a területükön elért kiemelkedő eredményekért. Az unió Rió de Janeiróban zajló nemzetközi kongresszusán szerdán adták át az érmet, amellyel 15 ezer kanadai dollár is jár.

Caucher Birkar, a Cambridge-i Egyetem professzora iráni kurd menekült, aki még egyetemi tanulmányai idején kért politikai menedékjogot az Egyesült Királyságban. A 40 éves Birkar az irracionális geometria terén végzett kutatásaiért kapta meg az elismerést. 

A Rómában született 34 éves Alessio Figalli a Zürichi Műszaki Egyetem tanára, a variációszámítás és a parciális differenciálegyenletek szakértője. 

A díjazottak legfiatalabbja a Bonni Egyetemen dolgozó 30 éves Peter Scholze, akinek kutatása a számelmélet és a geometria közötti metszéspontra irányulnak. Scholze 24 évesen Németország legfiatalabb professzora volt.

Az indiai születésű ausztrál Akshay Venkatesh 36 éves, a számelmélet és a reprezentációs elmélet kutatója a Princeton és a Stanford Egyetemeken.

A kanadai John Charles Fieldsről elnevezett érmet megalapítása óta 61 matematikusnak ítélték oda, az orosz Grigorij Perelman, aki 2006-ban érdemelte ki az elismerést, nem vette át a díjat. A kitüntettek között egyetlen nő van, az iráni Marjam Mirzakani, aki az amerikai Stanford Egyetem professzora volt, az ívelt felületek szimmetriáját kutató matematikus tavaly halt meg rákban.