Örömittas franciák az utcákon országszerte

Vízágyúkkal kellett kiüríteni a Champs-Elysée-t

MH/MTI – 2018.07.16. 09:39 –

Egész Franciaország hatalmas diszkóvá változott vasárnap este, illetve éjszaka azután, hogy a labdarúgó-válogatott a horvátok felett aratott 4-2-es győzelemmel világbajnoki címet szerzett Moszkvában.

franciaöröm párizsban-reutersFotó: Reuters

A Mars-mezőn kialakított szurkolói zóna mellett a Champs-Élysées-t is elárasztották az örömittas szurkolók, de Párizs más részei mellett a vidéki nagyvárosokban és kisebb településeken is zajlott az ünneplés.
"Győztünk, győztünk!" - skandálta a tömeg a 90 ezer drukkert befogadó párizsi szurkolói zónában, ahol lobogtak a francia zászlók és durrantak a petárdák, füstbombák.

Megtelt a világ egyik leghíresebb sugárútja is, de amikor részeg drukkerek egymásnak estek még vasárnap éjfél előtt, a rendőrség határozottan közbeavatkozott, és többek között vízágyúkkal gyorsan kiürítette a Champs-Elysée-t. Egy személyt súlyos sérüléssel szállítottak kórházba. Az ünneplés Lyonban, Marseille-ben és Ajaccióban sem volt zavartalan, de csak szórványosan akadtak rendbontások. 

Az egyik ünneplő, a 42 éves Eric Rodenas, aki 14 éves fiával Cannes-ból utazott Párizsba, hogy a közös ünneplés részese lehessen, a francia hírügynökségnek úgy nyilatkozott: átélte az 1998-as első vb-diadalt, ami varázslatos volt, és most a fia is osztozhat az örömben.

A vasárnapi döntő idején csak Párizsban négyezer rendőr és csendőr teljesített szolgálatot. 
Az ünneplés hétfőn folytatódik a Champs-Elysée-n, ahova 17 óra körül várják a friss vb-győztes csapatot.