Bán KárolyFegyverletétel

Álláspont. Nem indul ellenzéki jelölt a szerencsi időközi polgármester-választáson

Bán Károly – 2018.07.13. 02:26 –

Szerencs a politikai mezőben évtizedekig szocialista fellegvárnak számított, most meg ott tart, hogy az új csodafegyvert, az ellenzék pártjai által felkarolt „független” jelöltet sem tudja bevetni. A párt megyei elnöke különös magyarázatot adott a blamára. Azt mondta, úgy látja, az ellenzék pártjai már a jövő évi önkormányzati választásokra készülnek, s most még senki nem kíván kijönni a fényre. Lámpást, tehetjük hozzá, momentán nem mutat senki, így aztán a pislákoló fénynek – amely az alagút végén szokott kikandikálni – még nyoma sincs.

Marad a blabla, a hablatyolás.

Legalább annyira, mint amikor az ellenzéki pártok nemhogy egy kisvárosban, hanem néha még a fővárosban sem tudnak kiállítani olyan saját jelöltet, akivel ki mernének menni a fényre. Inkább alibiznek, hazudoznak saját maguknak is, s beállnak a független civil mögé. Már ha egyáltalán találnak még olyan balekot, aki valódi civilként, közéleti szereplőként vállalja ezt a szerepet. Ha mégis le tudnak akasztani valakit a polcról, és az illető független civil történetesen nyer, az persze az ellenzék pártjainak nagy közös sikere. Maga az útmutatás az orbáni rendszer és diktatúra lebontására. Ha viszont veszítenek, nyomban megmagyarázzák, nem sikerült a civilek közül eléggé ismert, „beágyazott”, jó jelöltet találni. Az okokat pedig elmagyarázza nekünk Vadai Ágnes, a gyurcsányi megmondóemberek fényesen csillogó igazgyöngye, vagy újabban Bangóné Borbély Ildikó, a vidék Magyarországa kisembereinek védelmező nagyasszonya, akinek most már szintén lehet állandó belépője az ATV-be.

Így lesz a kudarc felelőse a választási rendszer. Kiáltanak továbbá csalást, mantráznak felborult médiaegyensúlyról, hazug és aljas lakájmédiáról, civilek megfélemlítéséről, jogállamtiprásról. A blabla szép példája a sokadik megújulásukat hirdető, a szociáldemokrácia gyökereihez visszatérni készülő szocialisták józsefvárosi jelöltje volt. A Gyurcsány által korábban az MSZP-ben meghonosított liberális irányvonallal úgy szakítottak, hogy beálltak egy volt szabad demokrata mögé. Vele játszatták el a „független civilt”, anélkül, hogy saját maguknak feltűnt volna a súlyos önleleplező ellentmondás.

Mára az ellenzéki politizálás egyetlen fegyvere a kormánygyalázás maradt. Mindezek zéró hatékonyságát megmutatta április 8-a és a múlt vasárnapi, józsefvárosi polgármester-választás eredménye is. Ennek folyománya, hogy a legnépszerűbbnek tartott ellenzéki politikus is letette a fegyvert. Karácsony Gergely, az MSZP–Párbeszéd közös miniszterelnök-jelöltje, aki néhány hónapja még árnyékkormányt állított fel, tanácsadó testületbe tömörítette a Gyurcsány- és Bajnai-kormányok minisztereit, sőt, szerepvállalásával „felhozta” a sírgödör szélén levő szocialistákat is, most lényegében maga is bedobta a törülközőt. Azt mondta az ATV-ben, hogy „hősi halott nem lesz még egyszer”. Ergo, április 8-án az volt, jövőre pedig nem kíván ringbe szállni az ellenzék főpolgármester-jelöltjeként az önkormányzati választáson.

Karácsony ezzel beismerte, éppúgy átverte a szocia­listákat, ahogyan egykoron cserbenhagyta az LMP-t. Aztán később kihátrált abból az együttműködésből, amit pártja az asszonyverő Juhász Péter Együttjével kötött. Botka színrelépésekor elsőként sorakozott fel az MSZP akkori miniszterelnök-jelöltje mellett. Azt is bevallotta, a szocialistákat jobban utálja, mint a Fideszt. Akinek ilyen barátja van, mint a szocialistáknak Karácsony, annak ellenségre tényleg semmi szüksége. Marad a blama…